Tiltakozás Putyin újabb elnöki ciklusa ellen

Több mint négyszáz ismert orosz tudós, író, újságíró és jogász írta alá a Vlagyimir Putyin elnöki ciklusainak a lenullázásával szembeni tiltakozólevelet. A hét végén Szentpéterváron és Moszkvában úgynevezett egyszemélyes demonstrációk is voltak, a nagy tömegtüntetéseket nem engedélyezték a hatóságok a járványügyi helyzet miatt. Az alkotmány végleges módosítása az április 22-i referendum után történhet, bár a koronavírus miatt nem kizárt, hogy az eseményt elhalaszthatják.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 17. 9:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkotmányellenes puccsnak nevezi az Ekho Moszkvi rádió oldalán tegnap közzétett nyílt levél az orosz parlamentben múlt héten elfogadott alkotmánymódosítások tervezetét. A dokumentumot ez idáig több mint 18 ezren írták alá, ebből közel négyszázan ismert közéleti személyek – tudósok, írók, jogászok és újságírók. – A módosítások hatályba lépését kénytelenek vagyunk úgy értelmezni, mint az érvényes jogrend megsemmisítését, mint egy alkotmányellenes puccsot. Az események ilyen irányú változása aláássa országunk fejlődésének lehetőségét a demokrácia és a szabadság elve alapján, és azzal fenyeget, hogy a nemzetet megosztó újabb tragédiává válik – áll a levélben.

A január közepe óta kidolgozás alatt álló alkotmánymódosítások különböző szekciókra terjednek ki: többek között kibővítik az elnöki jogköröket, megállapításokat tartalmaznak a miniszterelnöki kabinetről és az alkotmánybíróság szerepéről, és társadalmi kiegészítések is kerültek bele. A javaslatok leginkább vitatott pontja az utolsó pillanatban került a szövegbe: múlt kedden a 83 éves Valentyina Tyereskova, a világ első női űrhajósának javaslatára Vlagyimir Putyin (képünkön) korábbi elnöki ciklusait lenullázzák, így 2024-től újra indulhat az elnökválasztásokon.

Putyin újabb elnöki ciklusai ellen a hét végén tiltakoztak Moszkvában és Szentpéterváron. Mivel a koronavírus terjedésével összefüggő járványügyi helyzet miatt a hatóságok nem engedélyezték a tömegtüntetések megtartását, mindkét városban egyéni, egyszemélyes demonstrációkat tartottak. A moszkvai „egyszemélyes tüntetéseket” az orosz nemzetbiztonsági szolgálat, az FSZB előtt tartották szombat este, mintegy száz fő részvételével. A rendőrség oszlatta a megjelenteket, 49 aktivistát tartóztatták le. A szentpétervári rendezvényen húsz-harminc fő jelent meg az alkotmánybíróság épülete előtt, a hatóságok végül nem zavarták meg az akciót.

Az alkotmánymódosításokat Vlagyimir Putyin január 15-én jelentette be, azóta egy erre a célra kijelölt munkacsoport tett javaslatokat a jelenlegi, 1993-ban elfogadott alkotmány módosítására. Mintegy két hónap munka után a javaslatok az orosz parlament elé kerültek, és ezután érkezett az utolsó pillanatban Tyereskova kiegészítése. A múlt hét folyamán a javaslatokat az orosz parlament mindkét háza elfogadta, és miután az Orosz Föderáció mind a 85 régiója támogatta az alkotmánymódosításokat, szombaton Vlagyimir Putyin is aláírta.

Az orosz államfő múlt kedden a parlament előtt beszélve ahhoz kötötte az elnöki ciklusainak a lenullázását, hogy az alkotmánybíróság is jóváhagyja azt. Tegnap azonban ez az akadály is elhárult: a bíróság szerint a benyújtott módosítások megfelelnek az orosz alaptörvényben foglaltaknak. A döntés törvényerőre emelkedéséhez már csak a referendumon adott jóváhagyás hiány­zik – az orosz lakosság április 22-én szavazhat az alkotmánymódosításokról. A szavazás a módosítások egészére vonatkozik majd, nem lehet külön-külön elutasítani vagy elfogadni bizonyos pontokat. A Meduza orosz lap információi szerint azonban a referendumot elhalaszthatják a Covid–19 koronavírus járványa miatt. A döntés a héten születhet meg, az új lehetséges időpont június 12. lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.