Többet ér a szájmaszk, mint a cigaretta

Felértékelődött az orvosi szájmaszk és a higiéniai eszközök a csempészeknél: a Covid-19 koronavírus miatt fellépett hiányra az államok nagy része a kivitel betiltásával reagált. Sokan ebből próbálnak pénzt csinálni, olyannyira, hogy a legnagyobb nemzetközi online áruházak is korlátozták a kereskedelmet. Ukrajnában csak az elmúlt hétvége alatt a vámhatóság több mint 130 ezer szájmaszk kijutását akadályozta meg. Szlovákia szerint Európában jelenleg háború folyik a szájmaszkokért, és a tagállamok egymással versenyeznek az eszközök megszerzéséért.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 03. 17. 18:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először történik meg, hogy az orvosi maszkok illegális kivitele népszerűségben meghaladja a cigaretták kivitelét – írta ki hétfőn Makszim Nefjodov, az ukrán állami vámhivatal vezetője Facebook-oldalára. – A szájmaszkokat most már rejtekhelyekbe teszik, a ruha alatt rejtik el, vagy szimplán telepakolják velük az autó utasterét. Az elmúlt hétvége alatt a vámhivatal majdnem 130 ezer orvosi maszk kivitelét akadályozta meg – közölte Nefjodov.

Ahogy a világ számos más országában, Ukrajnában is ideiglenesen korlátozták a járvánnyal szemben használt orvosi eszközök exportját a Covid-19 koronavírus okozta járvány miatt. Mivel különböző országokba a járvány más időpontokban jut el, és máskor tetőzik, ezért a higiéniai eszközök kereslete is eszerint változik. Kínában, Japánban vagy Dél-Koreában már január második felében elfogytak a szájmaszkok a gyógyszertárakból, és korlátozásokat vezettek be a forgalmazásukra és a kivitelükre. Európában és az Egyesült Államokban az új koronavírus terjedése februárban indult, innentől datálható a tömeges felvásárlás Olaszországban, Németországban és más európai országokban. Amikor hirtelen megugrott a kereslet a szájmaszkokra és a higiéniai eszközökre Nyugat-Európában, Európa keleti felében még nem volt gond a készletekkel. A tendenciákat látva a vírus által egyelőre kevésbé érintett kelet-európai és közép-ázsiai országok is gyorsan megtiltották az exportot. Az ukrán sajtóban az elmúlt hetekben sűrűn szerepeltek a higiéniai eszközök csempészetéről szóló hírek. Néhány nappal ezelőtt például a kijevi Boriszpol repülőtéren foglaltak le egy másfél tonnás szájmaszk-szállítmányt, amelyet Olaszországba és Szaúd-Arábiába próbáltak csempészni.

Hasonló folyamatok játszódtak le az Egyesült Államokban is: a The New York Times és a The Atlantic lapok beszámolói szerint azok, akik hamarabb kapcsoltak, nagy, üzletszerű felvásárlásokba kezdtek. A különböző platformokon továbbadva ezeket az eszközöket, akár hét-nyolcszoros haszonra is szert tehettek – a beszámolók szerint a szájmaszkok ára a több száz dolláros összeget is elérte. Némi késéssel a legnagyobb online kereskedelmi platformok léptek a nyerészkedőkkel szemben: március elején az eBay és a Facebook piactere is kitiltotta a szájmaszkokat és kézfertőtlenítőket árusító cégeket és magánszemélyeket. Az Amazon engedékenyebb volt, és csak a kirívó árazású termékeket moderálta. Magyarországról egyébként az Amazonon és az eBay-en keresztül is lehet jelenleg szájmaszkot rendelni, az egyik hazai kereskedelmi platformon pedig a több ezer forintot is eléri az egyszer használatos szájmaszkok darabára.

A koronavírus hatására az államok versenyeznek egymással az orvosi eszközök megszerzéséért: vasárnap Peter Pellegrini, Szlovákia miniszterelnöke panaszkodott arra, hogy országa kétmillió orvosi maszk vásárlásában egyezett meg Ukrajnával, azonban Németország megelőzte őket, és elvitte a szállítmányt. Pellegrini szerint jelenleg háború folyik a szájmaszkokért. – Minden egyes ország ellen versenyzünk jelenleg a közös piacon – mondta a szlovák miniszterelnök a TA3 csatorna vasárnapi adásában.

Az Európai Unió vezetői ugyanakkor szolidaritásra buzdították a tagországokat a koronavírus veszélyével szemben. Habár az egészségügyi eszközök kiviteli tilalmát semmi sem akadályozza meg az európai egyezmények alapján, szerintük az nem felel meg az európai egység szellemének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.