Tömegek tüntettek Babis ellen

Több mint százezren tüntettek kedden Prágában Andrej Babis kormányfő ellen, akit a rendőrség uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít. A kormányváltó hangulatot gerjeszti, hogy a múlt héten nyilvánosságra került az Európai Bizottság könyvvizsgálói jelentése, amely összeférhetetlenséget állapított meg vele kapcsolatban. Babis a jelentést Csehország és a cseh érdekek elleni támadásnak, az állam destabilizációjára irányuló kísérletnek minősítette. A korábbi üzletember továbbra is amellett érvel, hogy a vádakkal ellentétben nem áll fenn érdekkonfliktus, mert korábbi cégeit a törvényi előírások szerint vagyonkezelő alapokba helyezte. A miniszterelnök elleni vádemelésről a főügyész dönthet, aki egyelőre hallgat.

Magyar Nemzet
2019. 06. 06. 12:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hét végén került nyilvánosságra az Európai Bizottság könyvvizsgálói jelentése, amely összeférhetetlenséget állapított meg Andrej Babis cseh kormányfő politikai és vállalkozói tevékenysége között. A jelentés szerint sértik az érvényben lévő törvényeket és előírásokat a kormányfő egykori cégének, az Agrofertnek juttatott támogatások. Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, kormányfőként pedig befolyásolni tudja az uniós támogatások szétosztását is, írja a jelentés. A cseh pénzügyminisztérium azt közölte, hogy egy előzetes, angol nyelvű szövegről van szó. A tárca csak azután kíván reagálni, hogy megkapja a dokumentum végső, cseh nyelvű változatát, közölték. A jelentés szerint – amelyet a cseh sajtó ismertetett – Prágának mintegy 451 millió koronát (5,86 milliárd forint) kellene visszafizetnie az Európai Uniónak.

Kedden a képviselőház megállapította: a kormányfő nincs összeférhetetlenségi helyzetben, mert cégeit, az Agrofert holdingot 2017 februárjában a hatályos jogszabályok értelmében vagyonkezelő alapokba helyezte. A Csehország második leggazdagabb embereként ismertté vált Babis 2014 óta tagja a kormánynak, és hogy politikai szerepvállalása ne ütközzön a cseh összeférhetetlenségi törvényekbe, vagyonát 2017 elején két vagyonkezelő alapba helyezte el, emlékeztet az MTI. Ez akkor megfelelt az EU előírásainak is, de ezek 2018 nyarán megszigorodtak, és azóta állítólag ismét összeférhetetlenségi helyzetbe került.

– Az ellenzéknek nincs programja és nincs is más témája, mint az Agrofert és a Gólyafészek-beruházás – jelentette ki a kormányfő.

Megtelt a prágai Vencel tér. Uniós pénzekkel való visszaélést gyanítanak
Fotó: EPA/MARTIN DIVISEK

A Gólyafészek Agrofert-érdekeltség volt. Az ügy kapcsán mindenesetre több mint százezer ember vonult utcára: a prágai tüntetés szervezői szerint a Vencel téren összegyűlt tiltakozók száma meghaladta a 120 ezret, míg a rendőrség nem hivatalosan 100 ezer résztvevőről beszélt. Abban azonban egyetértés van, hogy a kormányellenes megmozdulás egyike volt az 1989-es rendszerváltás utáni legnagyobb tüntetéseknek. Tekintettel a váratlanul magas részvételre, a szervezők – a Millió pillanat a demokráciáért civil társulás vezetői – bejelentették: a következő Babis-ellenes tüntetést június 23-án Prága legnagyobb terén, a Letnán tartják meg.

A kérdésben komoly szerep jut a főállamügyésznek, akinek döntenie kell a kormányfő elleni vádemelésről. Pavel Zeman egyelőre hallgat, ám a politikai helyzet változik körülötte. Áprilisban távozott posztjáról az igazságügyi miniszter, helyére egy ügyvédnő került, aki a cseh sajtó szerint nyomást gyakorolhat a főállamügyészre.

A pontos vád egyébként egy szabadidőközpont építésére vonatkozik, amely 2007–2008-ban azonban egy kisebb cég tulajdonába került és uniós támogatást szerzett, amire a nagy cég részeként nem lett volna jogosult. A pályázatban megszabott határidő letelte után a kisebb cég ismét az Agrofertbe olvadt. A cseh rendőrség bűnügyi eljárást indított Babis ellen, a politikust uniós támogatással való visszaéléssel gyanúsították. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást. A rendőrség egy hónapja azzal zárta vizsgálatait, hogy csaltak az uniós támogatásokkal, és javasolta az érintettek – Babis, valamint felesége, fia és sógora – elleni vádemeléseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.