Tovább éleződik a feszültség a Dél-kínai-tengeren

Magyar Nemzet
2020. 08. 29. 14:15
US Navy drills in South China Sea
epa08544529 An F/A-18E Super Hornet, attached to the Dambusters of Strike Fighter Squadron (VFA) 195, approaches the flight deck of the Navy's forward-deployed aircraft carrier USS Ronald Reagan (CVN 76) during a drill in the South China Sea, 06 July 2020. On 13 July 2020, US Secretary of State Mike Pompeo formally rejected most of China's claim to the South China Sea. EPA/MC2 Samantha Jetzer HANDOUT LCDR Dawn Stankus [email protected] 808-653-2096 HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: MC2 Samantha Jetzer HANDOUT Forrás: EPA/MC2
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai haditengerészet távozásra szólított fel egy amerikai rombolót, amely a Dél-kínai-tenger Peking által sajátjának tartott részén hajózott – jelentette a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna tegnap a kínai hadsereg közlésére hivatkozva. Li Hua-min, a hadsereg déli műveletekért felelős parancsnokságának szóvivője elmondta: az amerikai haditengerészet Martin nevű rombolója engedély nélkül hajózott be Kína felségvizére a Hszisa-(Paracel-)szigetek közelében. Hozzátette, a kínai tengerészeti és légierő figyelte a rombolót és távozásra szólította fel. Az amerikai romboló egy nappal azután hajózott be a vitatott területre, hogy a South ­China Morning Post hongkongi lap értesülése szerint Kína két rakétát indított a Dél-kínai-tengerre. A lapnak a kínai hadsereghez közel álló egyik forrás elmondta: a rakéták kilövésével Peking arra a potenciális kockázatra akart válaszolni, amelyet az amerikai katonai repülőgépek és hadihajók egyre gyakoribb látogatásai jelentenek a tengeren.

Fotó: EPA/MC2

Az Egyesült Államok gyakran tart hadgyakorlatot a vitatott területen, amivel a szabad hajózás elvét akarja demonstrálni. A héten Washington 24 kínai vállalatot szankcionált amiatt, mert szerinte segítettek a Kínai Kommunista Pártnak mesterséges szigeteket létrehozni a Dél-kínai-tengeren. Az Egyesült Államok katonai provokációként értékeli a szigetek létrehozását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.