Trump: Pozitív lépés volna, ha Irán át tudná adni az eltűnt FBI-ügynököt hazájának

Donald Trump amerikai elnök kijelentette hétfőn hajnalban a Twitteren: nagyon pozitív lépés volna, ha Irán át tudná adni az „elrabolt” Robert A. Levinson FBI-ügynököt hazájának.

Forrás: MTI2019. 11. 11. 15:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AP hírügynökség szerint Trump nem fejtette ki, hogy miért használta a pozitív lépés kifejezést, de úgy tűnik, összekapcsolja az ügyet az iráni atomprogram ügyével. Ugyanis hozzátette: „Mert információim és hitem szerint Irán uránt dúsít, és ha ez igaz, akkor az nagyon rossz lépés volna.”

Az elnök arra utalt, hogy Irán a múlt héten bejelentette: újrakezdi az urándúsítást a fordói atomlétesítményében, és megkezdte a centrifugák feltöltését uránium-hexafluoriddal. Az urániumot 4,5 százalékosra dúsítják, pedig az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött többhatalmi megállapodás 3,67 százalékosban maximálta Iránnak az urándúsítás mértékét.

Levinson rejtélyes ügye hosszú évek óta foglalkoztatja az Egyesült Államokat. Amerikai tisztségviselők éveken át azt a tájékoztatást adták róla, hogy régen a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynöke volt, és utána egy magáncég megbízásából magánnyomozói tevékenységet folytatott orosz és olasz maffiózók ellen. Majd az AP hírügynökség 2013-ban felfedte, hogy Levinson a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízásából dolgozott Iránban. A megbízást elemzések írására kapta, de felhatalmazás nélkül kémtevékenységet is folytatott ott a hírügynökség információi szerint.

Levinson családja azóta beperelte Iránt egy amerikai bíróságon azzal a váddal, hogy a teheráni kormány elrabolta a férfit.

Irán éveken át egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett Levinsonról. Először ismerte el szombaton, hogy bíróság foglalkozik az ügyével, mégpedig a Forradalmi Bíróság, amely általában a kémkedési ügyekkel, csempészettel, istenkáromlással és a teheráni kormány megdöntésével kapcsolatos eseteket vizsgálja. Vasárnap a teheráni külügyminisztérium pontosította, hogy sem ez, sem más iráni bíróság nem nyomoz Levinson ellen, hanem az eltűnését vizsgálják, és erről tájékoztatták is az ENSZ-t. „Ez minden olyan személy esetében így van, aki eltűnt Iránban” – tette hozzá a minisztérium szóvivője.

Az Egyesült Államok 25 millió dollárt (7,5 milliárd forintot) ajánlott fel Levinson nyomravezetőjének, és korábban az FBI is ötmilliót (1,5 milliárd forint).

A férfi 2007. március 9-én tűnt el az iráni Kis szigetéről. 2010-ben egy 54 másodperces videó, 2011 elején néhány fotó érkezett róla, azóta semmi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.