„Tudtuk, Boris nagy harcos”

A londoni kormány jelenleg küzd a súlyos járványhelyzet enyhítésével, miközben az EU-val is tárgyalásokat folytat.

2020. 04. 27. 15:34
Britain's Prime Minister Boris Johnson to return to work on Monday
Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks outside 10 Downing Street after recovering from the coronavirus disease (COVID-19), London, Britain, April 27, 2020. REUTERS/John Sibley - RC2WCG9CPF81 Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy ideje nem beszéltem Borisszal, de szerintem eddig is nyilvánvaló volt, hogy nagy harcos – mondta a Magyar Nemzetnek Sir Ashley Fox brit konzervatív politikus azzal kapcsolatban, hogy Boris Johnson miniszterelnök (képünkön) koronavírusos megbetegedéséből felépülve, újult erővel tért vissza tegnap a londoni miniszterelnöki hivatal élére. Fox – aki 2014 és 2019 között a brit konzervatívok európai parlamenti delegációját vezette – a kormányfő tegnap reggeli, szerinte nagyon is meggyőző beszédét ajánlotta figyelmünkbe.

Fotó: REUTERS/John Sibley

– Ahogy mondta, most a legfontosabb, hogy elébe mehessünk egy második fertőzési hullámnak – hangsúlyozta a brit járványügyi helyzettel kapcsolatban. A szigetországban eddig mintegy 21 ezren haltak meg koronavírusban. Felvetésünkre, hogy Johnson kovácsolhat-e politikai tőkét abból, maga is az intenzív osztályra került, Fox úgy reagált: a konzervatív pártelnök már eddig is széles körű támogatottsággal bírt a britek körében.

A londoni kormány jelenleg küzd a súlyos járványhelyzet enyhítésével, miközben az EU-val is tárgyalásokat folytat a jövőbeli brit-uniós kapcsolatrendszerről. Foxot arról is kérdeztük, hogy a két, külön-külön is rendkívüli kihívást jelentő folyamatnak lehet-e hatása egymásra? – A koronavírus-helyzet mindkét oldal számára más-más jellegű problémát jelent.

A gazdasági hatásokkal viszont az EU-nak és Nagy-Britanniának is számolnia kell – vélekedett, azt is említve: természetesen nehezíti a tárgyalások menetét, hogy a delegációk most csak virtuálisan, videokonferenciákon találkozhatnak egymással.

Sir Ashley Fox Fotó: Reueters

Csak a múlt héten negyven ilyen brit-uniós találkozót rendeztek meg az online térben. Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója lesújtóan beszélt az eredményekről, és múlt pénteken Brüsszelben azzal fenyegetett: amennyiben a britek valóban meg akarnak állapodni még az év végéig, legkésőbb júniusig haladást kell elérni a tárgyalásokon. – Mindig így alakulnak a dolgok.

Szerintem nem kérdés, hogy novemberre vagy decemberre kész lesz a megállapodás. Egy határidőben meg kell egyeznünk – kommentálta a helyzetet Ashley Fox, hozzátéve, lassan három éve már, hogy a felek ismerik egymás tárgyalási pozícióit, így nincs szükség az idén januári brexittel elkezdődött átmeneti időszak meghosszabbítására.

– Biztos vagyok benne, hogy Nagy-Britannia képes tető alá hozni egy jó alkut – szögezte le a volt EP-delegációvezető. A londoni kormány berkeiben az átmenet hosszabbításának lehetőségét egyébként nem csupán elvetik, de az arra való rábólintást jogszabály is tiltja a miniszterek számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.