Új miniszterelnöke lesz Romániának

A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget is magába foglaló jobbközép koalíció irányíthatja Romániát a vasárnapi választások után, miután a győztes Szociáldemokrata Pártnak nincs esélye parlamenti többséget szervezni maga köré. Ludovic Orban miniszterelnök hétfő este lemondott posztjáról.

ORBAN, Ludovic;
Ludovic Orban román miniszterelnök már a hétvégi választásra készül. Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok közel harminc százalékával megnyerte a rendkívül alacsony, 32 százalékos szavazói részvétellel zajlott romániai parlamenti választásokat a hétfői részeredmények alapján. A második helyen a néppárti Nemzeti Liberális Párt (PNL) végzett 25 százalékkal, harmadiknak pedig a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR–PLUS) futott be 15 százaléknyi támogatottsággal. A megméretés legnagyobb meglepetését a magyarellenes, radikális Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) okozta közel kilencszázalékos eredményével. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 6,2 százalékkal áll az ötödik helyen, ami jó eredménynek számít. A Népi Mozgalom Pártja a jelek szerint nem lépi át az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Klaus Johannis elnök hétfőn megismételte, hogy bár a PSD kapta a legtöbb szavazatot, mégis egy jobbközép kormánykoalícióban látja a politikai stabilitás és az ország fejlődésének garanciáját a PNL vezetésével.

A nemzeti liberálisokat a háttérből irányító államfő sajtóinformációk szerint rendkívül elégedetlen volt a kormánypárt választásokon elért eredményeivel, ezért távozásra szólította fel Orbant.

A miniszterelnök hétfő este bejelentette: távozik posztjáról. – Az RMDSZ a PNL-lel és az USR–PLUS-szal lépne kormányra – közölte egy hétfői rádióinterjúban Kelemen Hunor. A pártelnök megismételte álláspontját, miszerint Romániának egy jobbközép kormányra van szüksége.

Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet politológusa szerint a kisebbségben kormányzó nemzeti liberálisoknak rossz eredménynek számít a mostani, hiszen az év elején készített felméréseken negyven százalék feletti támogatottságuk volt. Az elemzőt lapunk az AUR meglepő eredményének okairól, illetve várható tevékenységéről is kérdezte.

– A párt kizárólag a közösségi oldalakon szerveződött, George Simion AUR-elnök szimpatizánsai a politikai folyamatokat szorosan követő, az összes párttal és a hatóságokkal is szembehelyezkedő, a fennálló folyamatokat ellenszenvvel figyelő tömeget jelent

– hangsúlyozta Illyés Gergely. Mint mondta, a közvélemény-kutató cégeket kellene megkérdezni arról, hogy miért nem mérték a kutatások. Megemlítette, hogy a felmérésekre szakosodott két ismert cég szerint már két-három hónapja öt százalék körül volt a párt, mégsem került bele a nyilvánosságra hozott jelentésekbe.

– A mostani sikerüket a járványellenes intézkedésekkel (maszk- és oltásellenesség, zarándoklatok betiltása stb.) szembeni indulatok ügyes kihasználásában, a közösségi média profi használatában és az ortodox egyház hathatós segítségében látom. A párt nem a magyarellenességével érte el ezt az eredményt, de olyan vezetői és tagjai vannak, akiktől korántsem áll távol a magyarok gyűlölete, hogy enyhén fogalmazzunk. Tehát ha elmúlik a járvány, és már emiatt nem lehet bírálni a hatóságokat, könnyen a magyarok ellen fordulhat a párt retorikája. De akár már most is, a koalíciókötési tárgyalások során láthatjuk ezt – fogalmazott az erdélyi politológus. Úgy véli, az AUR másik erős politikai vonala az ortodox egyház hangsúlyos támogatása lesz.

– Ezt már ismerjük a család fogalmának meghatározásáról szóló népszavazásról, amelyet ennek a pártnak az egyik társelnöke kezdeményezett. Ehhez társul vélhetően a Nyugat-ellenesség, amely eddig hiányzott a román politikai pártok diskurzusából (Dragnea idejében a PSD kapargatta a témát), ezért újdonságként hat majd a nyilvánosságban – mondta Illyés Gergely. George Simion, az AUR elnöke hétfőn azt nyilatkozta: olyan alkotmánymódosító javaslatot terveznek, amely az etnikai alapon szerveződő pártoknak, így az RMDSZ-nek is megtiltaná a törvényhozásban való részvételt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.