Újabb jogsértésre hívják fel a figyelmet a kárpátaljai magyarok

A nemzetiségi kisebbség helyett a nemzeti közösség megfogalmazást használnák Ukrajnában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 24. 12:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) pénteki közös nyilatkozatában bírálta a hatályos nemzeti kisebbségi törvényt felváltani hivatott, Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezetet.

Nehéz helyzetben a kárpátaljai magyarok. Fotó: Havran Zoltán

A KMKSZ és az UMDSZ választmányai által elfogadott nyilatkozat megállapítja, hogy az ukrán parlament illetékes szakbizottságának honlapján elérhető törvénytervezet egy korábbi törvénytervezet módosított változata, amelyben

a jogalkotó az „Ukrajna nemzetiségi kisebbségei” helyett az „Ukrajna nemzeti közösségei” megfogalmazás használatát javasolja.

– A nemzeti közösség kifejezést nem ismeri sem az alkotmány, sem az Ukrajna által kötött nemzetközi szerződések – mutat rá a közös nyilatkozat, ezért a kárpátaljai magyarok két legfontosabb szervezete kategorikusan elutasítja az új megnevezés bevezetését Ukrajna törvényeibe, mivel „alapot és előfeltételt teremt a nemzetiségi kisebbségek jogvédelmi rendszerének további rombolásához”.

A nyilatkozat nem ért egyet azokkal a javasolt normatív rendelkezésekkel sem, amelyek a kisebbségi nyelvek használatát a nyilvános térben csak a helyi tanácsok döntése nyomán és csak a helyi közösségek szintjén tenné lehetővé.

A KMKSZ és az UMDSZ jogsértő kísérletként értékeli azt, hogy a törvénytervezet megfosztaná a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó személyeket az anyanyelvű oktatáshoz való joguktól.

A törvénytervezet megsérti az anyanyelvű oktatáshoz és szabad anyanyelvhasználathoz való jogok érvényesítését, jogszűkítéseket tartalmaz az anyanyelven történő oktatás, a kisebbségi nyelv használata, valamint a nemzeti szimbólumok használati lehetőségeit illetően, ami egyértelműen alkotmányellenes – áll a nyilatkozatban.

Mint arról nemrég lapunk is beszámolt, az ukrán alkotmánybíróság alkotmányosnak minősítette az államnyelv működéséről szóló jogszabályt, közismertebb nevén a nyelvtörvényt, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a kisebbségi nyelvhasználatot az élet összes fontos területén. Az ukrán–magyar viszonyt mérgező, a kárpátaljai magyar kisebbséget hátrányosan érintő oktatási, valamint nyelvtörvényre továbbra sem sikerült megoldást találni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban Ukrajnában járva arról tájékoztatott, hogy a tervek szerint szeptember 16-án tart újabb ülést a két ország közötti oktatási munkacsoport.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.