Újra terjed a vírus: bezárnak két iskolát Szlovákiában

Két szlovákiai kisvárosban bezárják az iskolákat a koronavírus-fertőzés terjedése miatt.

Forrás: MTI2020. 06. 26. 13:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaca (Cadca) és Karásznó (Krásno nad Kysucou) vezetése a Covid–19-betegség esetszámának növekedése miatt úgy döntött, hogy péntektől, illetve hétfőtől bezárják a településeken működő általános iskolákat és néhány más létesítményt.

Az érintett – a szlovák–cseh és a szlovák–lengyel határhoz egyaránt közeli – régióban az elmúlt napokban néhány tíz fővel emelkedett a kórral újonnan megfertőzöttek száma, ami a korábbiakhoz képest viszonylag magasnak számít. Sajtóközlések szerint ez a növekedés alighanem a határnyitással és a kint megfertőződőtt, most hazaérkezett betegekkel függhet össze.

A helyzetre reagálva Karásznón az általános iskolák és az óvodák, Csacán pedig ezek mellett az uszoda és más sport- és kulturális létesítmények bezárásáról is döntést hoztak. Szlovákiában az általános és középiskolákban a jövő kedden ér véget a tanév.

Szlovákiában ezen héten a korábbi két hónaphoz képest enyhe mértékben emelkedett, de továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga. Ez az átlag április végén öt körülire csökkent, és eddig ezen a szinten is maradt, az utóbbi napokban azonban enyhe emelkedést mutatott. Az e heti új fertőzések jelentős részét az északnyugat-szlovákiai régióban mutatták ki.

A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján pénteken közölt adatok szerint csütörtökön 13, szerdán pedig 23 embernél mutatták ki a Covid–19-betegség kórokozóját, így mostanáig 1643 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1455-öt gyógyultnak nyilvánítottak. A kór halálos áldozatainak száma 28, és eddig több mint 206 ezer vírustesztet végeztek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.