Újranyitják a régi aktákat

A washingtoni politikát uraló botrány kezdi negatívan érinteni az idősebb Bident: a két legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a demokrata térfélen már csak a második legnépszerűbb induló.

2019. 10. 05. 15:30
Former US Special Representative for Ukraine Kurt Volker is deposed behind closed doors amid the US House of Representatives' impeachment inquiry into President Trump
Az egyik koronatanú, Kurt Volker távozik a képviselőházból Fotó: MTI/EPA/Erik Lesser
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megszokott politikai választóvonalak mentén osztja meg Amerikát a nyilvánosságot ma még beláthatatlan ideig uraló ügy, amelynek alapja a Donald Trump amerikai elnök, valamint ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij közötti júliusi telefonbeszélgetésben elhangzottak szeptemberi kiszivárogtatása. Trump hívei és a republikánus tábor nagy része azt firtatja, mit lehet előásni Joe Biden volt alelnök, jelenleg vezető demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, illetve fia, Hunter zavaros ukrajnai és kínai ügyleteiről.

A washingtoni politikát az elmúlt hetekben uraló botrány kezdi negatívan érinteni az idősebb Bident: a két legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a demokrata térfélen már csak a második legnépszerűbb induló Elizabeth Warren szenátornő mögött. A szintén legutóbbi felmérés szerint viszont Barack Obama egykori alelnöke 53:47 arányban legyőzné Trumpot, ha most rendeznék a 2020-as elnökválasztást.

Az egyik koronatanú, Kurt Volker távozik a képviselőházból
Fotó: MTI/EPA/Erik Lesser

Az elnök most sürgetni kezdte, hogy Kijev mellett Pekingben is nézzenek utána Hunter Biden érdekeltségeinek. – Ami Kínában történt, az legalább olyan rossz, mint ami Ukrajnában – fogalmazott Trump, utalva arra: 2013-ban Joe Biden hivatalos alelnöki úton járt a kelet-ázsiai országban, majd nem sokkal ezután a kínai kormány másfél milliárd dollár értékű üzletet kötött a fiával. Kijevben Ruszlan Rjabosapka főügyész tegnap bejelentette: előveszik a korábban lezárt ügyeket, köztük mintegy tucatnyi olyan eljárást, amelyekben a Burisma gázipari holding is érintett.

Ez az a cég, amelyben Hunter Biden 2014 és 2019 között igazgatósági tag volt busás, havi 50 ezer dolláros fizetésért. Joe Biden a minap egy fórumon azzal védekezett, nem nagyon volt képben fia üzleteivel kapcsolatban.

Washingtonban eközben a demokraták a Trump elleni közjogi felelősségre vonási eljárást (impeachment) készítik elő, muníciót gyűjtve ehhez. Több képviselőházi bizottság együttes, zárt ülésen hallgatta meg az ügy egyik koronatanúját, Kurt Volkert. Az amerikai külügy minap lemondott ukrajnai különmegbízottja korábban ukrán és amerikai illetékesek, köztük Rudy Giu­liani, Trump ügyvédje között is közvetített.

Volkert – aki egyébként éveken át szolgált hazánkban, jól ismert a budapesti diplomáciai körökben és magyarul is beszél – több mint kilenc órán át faggatták a Capitoliumon, dokumentumokat is megosztott a kongresszussal.

Republikánus kiszivárogtatás szerint vallomásából az derül ki, a Fehér Háznak nincs takargatnivalója, de az is világos, hogy vezető amerikai diplomaták eltérően vélekedtek arról, meddig lehet elmenni Biden ukrajnai ügyeinek firtatásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.