Utolsó nagy dobására készül Donald Trump és a republikánusok

Tizenhét állam és 106 kongresszusi képviselő csatlakozott a Texas által benyújtott keresethez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 11. 15:14
TRUMP, Donald
Washington, 2020. december 11. 2020. december 11-én közreadott kép Donald Trump amerikai elnökrõl a washingtoni Fehér Házban december 7-én. Trump bejelentette, hogy Marokkó és Izrael megállapodott a kapcsolataik rendezésében, és ennek értelmében újranyitják az összekötõ hivatalokat Tel-Avivban és Rabatban, valamint esetlegesen nagykövetségeket nyitnak. MTI/AP/Patrick Semansky Fotó: Patrick Semansky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Texas állam keresetet nyújtott be az amerikai legfelsőbb bírósághoz, hogy érvénytelenítse Joe Biden demokrata párti jelölt győzelmét a november 3-i elnökválasztáson, mert szerinte

több államban is tömeges csalást követtek el.

A keresethez csütörtökig 17 másik állam igazságügyi minisztere és a washingtoni kongresszus 106 republikánus párti tagja csatlakozott.

A beadvány szerint Michigan, Georgia, Pennsylvania és Wisconsin államokban – amelyekben Joe Biden győzött – történt tömeges csalás, ezért a legfelsőbb bíróságnak érvénytelenítenie kell a négy állam által delegált 62 elektor szavazatát, ami megfordíthatja az eredményt. A texasi igazságügyi miniszter mint felperes az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint nem támasztja alá vádjait bizonyítékokkal. A 17 – republikánus vezetésű – államból hat felperesként csatlakozott a keresethez, a többi támogatóként.

A 106 republikánus kongresszusi tag a keresethez csatolt indoklásában azt írta:

alkotmányellenes szabálytalanságok kétségessé teszik az amerikai választási rendszer tisztességességét és a választás eredményét.

Donald Trump elnök is bejelentette csütörtökön, hogy felperesként csatlakozik a texasi keresethez. Azt írta a Twitteren: „A legfelsőbb bíróság most lehetőséget kap arra, hogy megmentse az országot az Egyesült Államok történetének legnagyobb választási csalásától.”

Texas keresete előtt eddig egy pert vittek el a szövetségi legfelsőbb bíróságig: ebben a pennsylvaniai eredmények hitelesítésének leállítását kérték, és ez még függőben van.

Az AP által idézett jogi szakértők szerint a kereset példa nélküli az amerikai történelemben, és nincs esélye, mert azt követeli, hogy a legfelsőbb bíróság érvénytelenítse több tízmillió szavazó voksát.

A támogató tagállami igazságügyi miniszterek között is van néhány, aki elismeri, hogy alaptalan az elnök vádja, miszerint tömeges csalás történt. Wayne Stenehjem észak-dakotai igazságügyi miniszter például azt mondta: állama nem vádolja azzal a szóban forgó négy államot, hogy tömeges csalás színhelye volt, de a keresetnek annyi haszna lehet, hogy

a legfelsőbb bíróság egyszer és mindenkorra pontot tesz a vádak végére.

Tim Fox montanai igazságügyi miniszter pedig úgy nyilatkozott: a kereset megkésett, de felvet több fontos alkotmányügyi kérdést a hatalmi ágak szétválasztásáról és a levélszavazás tisztaságáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.