Vakcina-gate: Pökhendi módon kezelik a kritikus sajtót Brüsszelben

Folyamatosan ugyanazzal a válasszal próbálja hárítani a felelősséget az Európai Bizottság a vakcinaszerződések körül kialakult botrányról. Brüsszel attól sem riad vissza, hogy elhallgattassanak újságírókat – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2021. 03. 25. 16:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel egyre frusztráltabban kezeli a vakcinaszerződések körül kialakult botrányt firtató újságírói kérdéseket. A V4NA már korábban is többször próbálta megtudni, hogy mi az oka annak, hogy az európai polgárok nem láthatják ezeket a dokumentumokat, azonban mindig ugyanazt a mantraszerű választ sikerült kicsikarni az illetékesekből.

A V4NA korábbi kérdésére Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője azt írta, hogy a szerződések természetesen tartalmaznak minden egyes kérdésre kiterjedő külön záradékokat, a késedelmes szállításra is, de a szerződések részleteire nem térhet ki.

„Ezen információk bizalmasak, ezért nem oszthatjuk meg azokat. Mégis megpróbálunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a lehető leghamarabbi kiszállítás biztosítása végett” – fogalmazott a szóvivő.

Hozzátette, remélik, hogy a gyógyszergyártók követni fogják ezt a példát és feloldják a titoktartást, mert ők az átláthatóság hívei.

Miközben Magyarország nyilvánosságra hozta az orosz és kínai gyártókkal kötött szerződéseket, az Európai Bizottság egyelőre csak az AztraZeneca szerződést tette fel a honlapjára, azt is erősen titkosítva. A brüsszeli dokumentumok az országban viszont nyilvánosságra kerültek és világosan látszik, hogy Stella Kyriakides egészségügyi biztos írta alá azokat.

Éppen ezért a V4NA újabb kérdéseket tett fel az Európai Bizottságnak:

  • Miért titkosítottak fontos részeket a szerződésekben?
  • Nem érzik úgy, hogy az európai polgároknak joguk van tudni, hogy milyen szerződéseket kötnek az egészségük érdekében?
  • Miért akarják szőnyeg alá söpörni a problémákat?
  • Információink szerint több brüsszeli bürokrata is ügyködött azon, hogy újságírók NE tegyenek fel kérdéseket az elrontott brüsszeli közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatban. Miért akarják elhallgattatni az újságírókat?
  • Stefan De Keersmaecker pökhendi választ küldött a V4NA Hírügynökségnek, tagadta, hogy újságírókat hallgattatnának el.

    „Szeretném hangsúlyozni, hogy elutasítom azt az alaptalan állítást, miszerint Brüsszel megpróbálta eltussolni az ügyet azzal, hogy megpróbálta elhallgattatni a kritikus hangokat” – írta.

    Emellett azt is leírta, hogy a Bizottság honlapja rengeteg információt tartalmaz az oltási stratégiáról, annak működéséről és céljairól.

    De Keersmaecker szerint az átláthatóság fontos Brüsszelnek, ez az egyik legfontosabb alapelv az uniós polgárok bizalmának kiépítésében.

    „A Bizottság mindig ragaszkodott ahhoz, hogy nyilvánosságra hozza az oltóanyag-gyártókkal kötött szerződéseket. Néhány vállalat időközben beleegyezett abba, hogy ezt megtegye (ezeket a szerződéseket megtalálja a weboldalunkon), és reméljük, hogy más vállalatok is ugyanezt a példát fogják követni. Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy a szerződések nyilvánosságra hozatalához a vállalatok beleegyezése szükséges. Valahányszor a szerződések valamelyik paragrafusát megváltoztatják, ez azért van, mert a vállalatok nem egyeztek bele annak nyilvánosságra hozatalába. Ez csak nagyon korlátozott számú bekezdésre vonatkozik” – fogalmazott.

    A vakcinaszerződések ügyében a V4NA megkereste a BBC-t, a Deutsche Wellét, a Politicót és a The Guardiant is, hogy megtudjuk kitől kaptak utasítást, hogy elhallgassák a brüsszeli botrányt a központi vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban. Ha be is számoltak az anomáliákról, azt már elhallgatták, hogy a Magyarországon kiszivárgott dokumentumok szerint Brüsszel hazudott. Válasz mindössze a Deutsche Wellétől érkezett, szerintük a V4NA nem kereste eléggé kitartóan a tudósításaikat.

    A V4NA az Európai Gyógyszerügynökséget is felkereste, az alábbiakat kérdezve:

  • Miért akarják szőnyeg alá söpörni a problémákat?
  • Az Európai Gyógyszerügynökség szabályzatában van-e olyan rész,amely tiltja, hogy a képviselői ajándékokat fogadjanak el gyógyszergyártóktól?
  • Válasz azonban tőlük eddig még nem érkezett – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.