Videón a legújabb ukrán csodafegyver

Az új ukrán fegyver miatt Kijev korábban éles szóváltásba keveredett Oroszországgal.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 06. 01. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen tesztelte új, Neptún nevű szárnyas rakétáit Ukrajna. Az RK–360MC típusú rakétákat az odesszai területről lőtték fel vasárnap, és két másodperces különbséggel két különböző célpontot találtak el – az egyik 85, a másik 110 kilométerre a fellövés helyszínétől – adta hírül az ukrán védelmi vállalat, az Ukroboronprom.

Az új ukrán fegyver miatt Kijev korábban éles szóváltásba keveredett Oroszországgal: a két ország között a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta rendkívül feszült a viszony. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács korábbi vezetője, Alekszandr Turcsinov tavaly azt nyilatkozta, hogy a fejlesztés alatt álló rakéták percek alatt megsemmisíthetik az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő krími hidat.

– A szárnyas rakétáink megsemmisíthetnek bármilyen kategóriájú orosz hadihajót nemcsak a Fekete- és az Azovi-tengeren, hanem a kikötői bázisukon is. Szükség esetén pedig néhány perc alatt megsemmisítik azt a hidat, amelyre annyira büszke Oroszország – mondta tavaly Turcsinov. A provokatív kijelentéseiről ismert orosz politikus, a liberális–demokrata párti Vlagyimir Zsirinovszkij erre azt reagálta, hogy „ebben az esetben Ukrajna mint állam is meg fog szűnni”.

A Neptún rakétákat Ukrajna a lehető legrövidebb idő alatt fejlesztette ki a Moszkvával kezdődött konfliktust követően. A rakéták maximális távolsága 280 km, és óránkénti 1000 kilométeres sebességre képesek. Az elmúlt években Oroszország megerősítette Krím védelmét: növelték a szárazföldi és tengerészeti egységek számát, illetve Sz–400-as légvédelmi rendszereket telepítettek a félsziget köré, hogy figyeljék a fekete-tengeri hajóforgalmat. Az ukrán tengerészet vezetője, Igor Voroncsenko admirális szerint jelenleg legalább hét orosz tengeralattjáró tartózkodik a térségben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.