Weber: Meg kell adni az esélyt Trócsányinak

Judi Tamara (Strasbourg)
2019. 09. 17. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trócsányi László biztosjelöltsége is szóba került Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének délelőtti sajtótájékoztatóján. A kérdésre, hogy elfogadhatónak tartja-e a magyar politikus jelöltségét, Weber leszögezte: valóban „különleges a kapcsolat” a Fidesszel, és a magyar kormánypárt még mindig felfüggesztett néppárti tagsággal működik, ugyanakkor Trócsányi László igazságos elbánásban kell, hogy részesüljön.

„Nem a Fidesz tagja. Tíz évig volt a Velencei Bizottság tagja, anélkül, hogy bármilyen panasz felmerült volna a személyével kapcsolatban. Ugyanakkor egészen egyértelmű, hogy ül majd olyan politikus az Európai Bizottságban, akit a Fidesz delegál. Ez elkerülhetetlen, ha úgy tetszik, Orbán Viktornak joga van hozzá. A néppárti frakció is igazságos módon fogja elbírálni Trócsányi László jelöltségét” – mondta Weber Strasbourgban. Hozzátette, Trócsányinak arról is meg kell majd győznie a parlamenti szakbizottságokat, hogy elkötelezett európai. „Viszont ez nem kizárólag a magyar biztosjelölt feladata, másoknak is választ kell majd adniuk ugyanerre a kérdésre”- mondta.

Weber egyébként a bizottsági tagjelöltek névsorának kihirdetése után, múlt héten fogadta az Európai Néppárt biztosjelöltjeit, ám Trócsányi László nem kapott meghívót a találkozóra – épp a Fidesz felfüggesztett néppárti tagsága miatt. Forrásaink szerint nincs szó arról, hogy a parlamenti frakcióvezetőnek személyes problémája akadna Magyarország jelöltjével. „Nem vette volna ki magát jól”, ha ő is ott van a képeken – fogalmazott forrásunk, aki szerint Trócsányit pedig kifejezetten szalonképes politikusnak tartják, s elismerik néppárti berkekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.