Zavargások Amerika-szerte

Legalább egy halálos áldozatot és számos sebesültet követeltek az elmúlt napok összecsapásai Amerikában, amelyeket rendőri fellépés során megölt feketék halála váltott ki Minnesotában, Kentuckyban és másutt. A tüntetések gócpontjában, a középnyugati Minneapolisban – ahol rendkívüli állapotot hirdettek ki – péntekre virradóra már a harmadik éjszaka tombolt az erőszak. Bevetették a rendfenntartásra a Nemzeti Gárdát, Donald Trump elnök a helyi irányítás átvételét helyezte kilátásba, a CNN egy forgatócsoportját pedig őrizetbe vették.

2020. 05. 29. 16:00
Protest against police violence in wake of George Floyd killing in Minnesota
epa08451253 Tear gas launched by police engulfs a woman as demonstrations protesting the death of George Floyd expand outside of Minneapolis, in St. Paul, Minnesota, USA, 28 May 2020. Floyd's life was cut short after a Minneapolis police officer pinned Floyd's neck to the street for several minutes three days earlier. The protesters demand that four of the officers involved in the incident ‚Äï the one who allegedly killed Floyd and three others who allegedly failed to stop him ‚Äï be arrested and prosecuted. The death of Floyd, an African-American man, comes after years of what critics describe as systemic police violence against black US citizens. EPA/CRAIG LASSIG Fotó: CRAIG LASSIG Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Apokaliptikus képek érkeznek már napok óta a máskülönben békés, középnyugati Minneapolisból és a vele összenőtt ikervárosból, Saint Paulból: többezres, feldühödött tömeg lepi el az utcákat, autókat gyújtanak fel és számos ponton tüzet raknak, üzleteket fosztanak ki, és összecsapnak a velük szemben fellépő rendőrökkel. Péntekre virradóra felgyújtottak egy rendőrőrsöt is; az ott dolgozókat kimenekítették a helyszíni beszámolók szerint.

A hárommilliós agglomeráció azt követően bolydult fel, hogy – mint lapunk már beszámolt róla – járókelők még hétfőn este videófelvételt készítettek Minneapolisban arról: négy fehér rendőr egy utcai hatósági intézkedés során bántalmaz egy fegyvertelen fekete férfit, aki később, a kórházba szállítás után meghalt. A felvétel ráadásul ellentmond a rendőrök jelentésében foglaltaknak. A rendőröket elbocsátották állásukból, eljárás indul ellenük. Az amerikai politika számos szereplője – köztük Jacob Frey demokrata párti minneapolisi polgármester –, valamint rendőrségi illetékesek is a felháborodásukat és megdöbbenésüket fejezték ki a történtek nyomán, a szövetségi igazságügy-minisztérium pedig hathatós vizsgálatot ígért. De mindez kevés volt a kedélyek csillapítására. Minneapolisban ezért rendkívüli állapotot hirdettek ki, bevetették a minnesotai Nemzeti Gárda egységeit, Donald Trump elnök pedig – aki tárgyalt Freyjel, de a Twitter mikroblogon „nagyon gyenge kezű”-nek nevezte őt – azt közölte, „bármilyen nehézség esetén átvesszük az irányítást, de amikor a fosztogatás kezdődik, a lövések is eldördülnek”. Az elnök a Twitteren azt is közölte, a minneapolisi gyújtogató banditák meggyalázzák az áldozat emlékét, de ő ezt nem engedi. Trump hozzátette, beszélt Tim Waltz minnesotai kormányzóval, akinek azt mondta, a hadsereg minden pillanatban mellette áll.

Fotó: MTI/AP

Helyszíni forrásunk szerint a minneapolisiak egyelőre próbálják megérteni a történteket, de sok még a bizonytalanság. Az pedig talán soha nem lesz világos: van-e köze a hétfői incidensnek ahhoz, hogy az emberek feszültebbek, mert heteken át az otthonukba zárva éltek a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések nyomán. Az Egyesült Államokban eddig mintegy százezren, Minneapolisban ezren haltak bele a kórba. Rendőri erőszak miatt viszont – járvány ide vagy óta – évek óta naponta három ember hal meg az Egyesült Államokban, és a feketék az arányukon felül szerepelnek az áldozatok között. – Egy igen sajnálatos és szomorú incidensről van szó, ami egyelőre helyi ügynek tűnik, de láthatóan zavargásokat váltott ki másutt is. Érthető, hogy bevetik a Nemzeti Gárdát. Minneapolisról tudni kell, igen liberális város, liberális polgármesterrel és képviselő-testületi tagokkal, akik általában nagyon megengedő politikát folytatnak – mondta kérdésünkre telefonon az a történetesen Minneapolisban élő amerikai politikai elemző, aki évek óta kommentálja lapunk számára az amerikai belpolitikai fejleményeket. Ezúttal azonban a kényes helyzetre való tekintettel neve elhallgatását kérte. Szerinte korai egyelőre megmondani, hogy lesz-e hatásuk a fejleményeknek a novemberi amerikai elnökválasztásra.

Mindenesetre a zavargások többek között Denverre, New Yorkra, Columbusra is átterjedtek, a Kentucky állambeli Louisville-ben pedig felerősítették az amiatti felzúdulást, hogy két hete a rendőrök „tévedésből” szitává lőttek egy fiatal fekete mentősnőt. Az utóbbi városban most sebesüléseket is okozott egy, a zavargásokhoz kapcsolódó lövöldözés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.