időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Korniss Péter a Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta archívumát

Magyar Nemzet
2020.12.08. 14:01
Korniss Péter a Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta archívumát

Az egyik legismertebb magyar fotográfus, Korniss Péter több mint harmincezer darab, az egész eddigi életművét átfogó, jól kutathatóan rendszerezett felvételt ajándékozott a múzeumnak. Fotóit a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként működő Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézetben, Korniss Péter-archívumként helyezik el. Az ajándékozást a művész munkásságát elismerő Kriterion-koszorú átadását követően jelentették be.

Az ajándékozás bejelentésére azon a szűk körű ünnepi eseményen került sor, amelyen Korniss Péter átvette a Kriterion-koszorút, mellyel a csíkszeredai Kriterion Alapítvány alapító elnöke, Domokos Géza kezdeményezésére, 1996-tól jutalmazza azokat a személyiségeket, akik Erdély hírét vitték a nagyvilágba, és munkásságukkal Európa és a világ szellemi áramlataiba kapcsolták az erdélyi magyarság szellemi értékeit. Az elismerést Barabási Albert-László, úgyszintén Kriterion-koszorús, világhírű kutató adta át a művésznek. A csíkszeredai Bookart Kiadó és a kolozsvári Iskola Alapítvány Kiadó a díjátadáshoz kapcsolódóan jelentette meg Korniss Péter Fotográfiák 1959–2017 című fotóalbumát.

Navaho lány (1977)
Fotó: Korniss Péter

Korniss Péter hosszú évtizedek óta hazáján kívül is az egyik legismertebb magyar fotográfus. A Kossuth-díjas művész számos hazai és külföldi kiállításon mutatkozott be, 2017–2018-ban Folyamatos emlékezet címmel nagy sikerű kiállítása volt a Magyar Nemzeti Galériában is. Az életművet átfogóan bemutató tárlat azokra a sorozatokra koncentrált, amelyek az egész életmű legfontosabb szellemi ívét adják, elénk tárva a társadalmi változásokra nyitott, azokat folyamatosan elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját. Hírnevét több évtizedes dokumentarista munkájával alapozta meg.

Szénaforgató lány (1974)
Fotó: Korniss Péter

Korniss Péter a 60-as évek végén a hagyományos paraszti kultúrát bemutató képeivel, Erdély eltűnő világáról hozott híradásaival lett ismert. Az eltűnő paraszti életformát kutató képei egy múlttá váló világ művészi hitelességű dokumentumai. 1978-ban kezdett el foglalkozni az ingázó munkások életével, több mint tíz éven keresztül kísérte nyomon életüket. Az ebből született Vendégmunkás (1988) című sorozata a magyar kortárs fotográfia egyik mérföldkövének tekinthető. A korábbi évek spontán rögzített képei után, a 90-es évektől Korniss beállított fotókat is készített, melyeken a hagyományok és a modernitás különleges keveredésének, összefonódásának lehetünk szemtanúi.

Könyvespolcok előtt (2015)
Fotó: Korniss Péter

A 2000-es években a hagyomány és a jelen kérdése foglalkoztatta, ekkor készült Betlehemesek című sorozata. Ezeken jelent meg először munkájában az úgynevezett megrendezett kép, a staged photography stílusában létrehozott képtípus. Sorozatában az autentikus, máig sokfelé élő betlehemező játék szereplőit a modern városias életforma színterein fényképezte. Korniss Péter a magyar fotográfia kiemelkedő, meghatározó alakja, aki több mint ötven év munkásságát szentelte a Kárpát-medencei paraszti világ értékeinek, kultúrájának megörökítésére. Műveit a kezdetektől konzekvens törekvés és tudatos alkotás jellemzi, létrehozva az egyik leghitelesebb fotográfiai életművek egyikét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.