A nomád világ egyik legkeményebb sportjában a lóharapás sem ritka

A háromnapos rendezvény rendkívül gazdag programkínálattal várta az érdeklődő megjelenteket: többek között nemzetközi íjászverseny, lovas ügyességi versenyek, hadibemutatók és a történelmi magyar harci kultúrából származó harcművészet, a baranta, moldvai táncház, de a kisebb korosztályt megszólító kézműves-foglalkozások is színesítették a hagyományőrző műsorfolyamot.

Magyar Nemzet
2021. 08. 29. 11:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Családi Gazdaság rendezvényközpontjában, a tahitótfalui Tordák-dűlőn immár harmadik alkalommal rendezték meg az ősi magyar és eurázsiai sportok ünnepét, a Köböre és Etnosport Kupát. 

Az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány szervezésében, a Magyar Etnosport Szövetség és a Magyarságkutató Intézet társszervezésében megvalósuló nagyszabású programsorozat célja a nemzeti identitás megerősítésén túl a közös múltban gyökerező hagyományok továbbörökítése. Pénteken  Horváth-Lugossy Gábor, az intézet főigazgatója a központjukban fogadta a török és üzbég delegációt, ahol további tudományos együttműködésekről egyeztettek.

Horváth-Lugossy Gábor megnyitóbeszédében elmondta, hogy a Magyarságkutató Intézet több szakterületet átfogóan új tudományos eredményekkel kiegészítve tárja fel, elemzi a magyarság múltját és eredetét, de bemutatni, a fiatal generációk számára is átélhetővé tenni igazán a múltban gyökerező kulturális örökség továbbadói, a hagyományőrzők tudják. Kiemelt jelentőségű identitásőrző szerepe elismeréseképp az igazgató a többszörös világrekorder Mónus Józsefnek, Magyarország egyik legnagyobb zászlóvivőjének, a Fehér Farkasnak adta át a Turul-dinasztia zászlaját. 

Fehér Farkas a távlövés kategóriában 448 méteres lövésével meg is nyerte a versenyt.

Batbayar Zeneemyadar, Mongólia nagykövete köszönetét fejezte ki a testvérnépek újabb találkozási lehetőségeként megszervezett rendezvényért, és örömét fejezte ki Magyarország nemzeti identitást erősítő lépései kapcsán, köztük jó példának tartja a Magyarságkutató Intézet működését. Djuraev Nabidjan Kökpár, a világszövetség elnöke (székhely: Kazahsztán, Nur-Sultan), az üzbég Ulok-Kupkar (kökpár) szövetség elnöke beszédében elismerését fejezte ki a szervezésért, és megköszönte a versenyző csapatoknak a részvételt, remek küzdelmeket kívánt a játékok során. Erkin Abzalov, a Kökpár Világszövetség alelnöke, egyben az Üzbég Ulok-Kupkar (kökpár) szövetség alelnöke, a Taskenti Lomonoszov Egyetem professzora a helyszínen nézte végig valamennyi mérkőzést.

Sahbaz Osman, Törökország tiszteletbeli konzulja gratulált a sporteseményhez és a helyszínen biztatta a török íjászokat, akik több kategóriában kupákat is nyertek. A Felvidékről,  Erdélyből,  Svájcból is érkeztek magyar csapatok, amelyek nemcsak biztosították a Kárpát-medencei egységet, hanem remek, koncentrált lövésekkel, pontos célzásokkal több kategóriában értek el érmes helyezéseket. A Török Tradicionális Íjász Szövetség tíztagú delegációját Zafer Metin Atas, a szövetség külügyi igazgatója vezette.

A köböre és az íjászat mellett egész nap zajlottak a barantaküzdelmek, ahol többek között a győri Szkíta Sólyom Baranta csapat állta a sarat, és látványos bemutatókat tartott.

A nézők valóban férfias mérkőzéseket láthattak, elég arra gondolni, hogy az Iloncsuk Szabadcsapat vezetője, Vass Gergő lóharapás miatti vérző karjának ellátása után azonnal visszaszállt a küzdelembe, hogy segítse társait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.