Két Hold világa Gyulán

Újabb ősbemutató lesz a Gyulai Várszínházban ma este a Kamarateremben, amely a Transzformáció Alapítvánnyal és a marosvásárhelyi Spektrum Színházzal közös produkció. A két hold világa című sorsjátékban Nemes Nagy Ágnes költő és Lengyel Balázs író, esszéista, műkritikus kapcsolatának kivetülését, kivételes viszonyulását egymáshoz és a világhoz, fordulatokban gazdag létük stác­ióit láthatjuk a színpadon.

Munkatársunktól
2021. 08. 13. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemes Nagy Ágnes költő mértékadó és meghatározó személyisége volt a II. világháború utáni magyar irodalomnak. Lengyel Balázs író, esszéista, irodalomszervező az Újhold folyóirat körének legjelentősebb kritikusa volt. Kettejük sorsa szétválaszthatatlanul összefonódott, és annak ellenére, hogy házasságuk válással végződött, szellemi életközösségük, barátságuk mindvégig megmaradt. Életük része volt a hangos ellenállás, majd a néma túlélés a diktatúra idején, háború és fogolytábor, a „hároméves irodalom” eufóriája után a kitaszítottság, az üldözöttek mentése és bújtatása. Az előadást naplók, levelek, interjúk, esszék és versek különös ötvözeteként két nagyszerű színész hozta létre, és ők is adják elő: a Gyulai Várszínházban a Titus Andronicus Tamorájaként, de az Aranyéletből és a Korhatáros szerelemből is ismertté vált zentai születésű Szorcsik Kriszta és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Jászai Mari-díjas színésze, Bogdán Zsolt (képünkön), akit legutóbb az idei erdélyi héten a Hegedűs a háztetőn főszerepében láthattuk Gyulán.
„Ahogy Nemes Nagy Ágnest a tenyerében tartott »igazi, de igaziból igazi szaharai homok« magával ragadja és Krisztus előtti időkbe repíti, Ekhnaton fáraóhoz, Lengyel Balázshoz, akihez, saját bevallása szerint »gyöngéd szálak fűzik«, verseit olvasva úgy gyöngül szálanként a test is a lélek is, roskad játéktól, a széptől, az ismeretlen angyalok érintésétől, az erdélyi, boglyák aljában vermelt batul illatától, míg végül feloldódik a nagy Ismeretlenben, az útban […] a lent-fentekben, és a kint-bentekben. Mindez egyszerre történik, »ugyan egy völgyben, ugyan egy pontban együtt« […]. Kettőnk szépség szomja, szépség keresése így lett egyetlen találkozás része. »Egyek s nem egy Egyek« lettünk versei által az időben. Jöjjenek velünk” – ajánlja a darabot a két szereplő, Szorcsik Kriszta és Bogdán Zsolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.