időjárás 18°C Csaba 2022. július 6.
logo
Sokrétű tudásanyaggal találkozhatnak a diákok a digitális edukációs múzeumi órákon

Milyen hangszereken játszhatott volna Petőfi Sándor?

Magyar Nemzet
2022.01.27. 17:25 2022.01.29. 11:21
Milyen hangszereken játszhatott volna Petőfi Sándor?

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet és a Felelős Szülők Iskolája közös szervezésében immár ötödik alkalommal rendezik meg a digitális edukációs múzeumi órákat. Az online múzeumpedagógiai eseményt február 9-én tartják Híres magyarok 2. tematikával a 3–12. évfolyamos tanulóknak. A szervezők több mint negyven múzeum feladatait és játékait gyűjtik össze, így számos neves magyar bemutatásával hatalmas tudásanyag válik ingyenesen elérhetővé az iskolák számára.

Az előző években töretlen népszerűségnek örvendő digitális edukációs múzeumi órák (DEMÓ) sorozat legújabb eseménye a magyar történelemben jelentős szerepet játszó személyiségekre fókuszál. A virtuális térben megvalósuló rendezvény magyarországi és határon túli múzeumok közreműködésével kínál alkalmat játékos, edukatív múzeumpedagógiai tartalmakon keresztül a magyar kulturális, történelmi, művészeti és tudományos értékek megismertetésére, bemutatására, elemzésére – közölte lapunkkal a Mozaik Múzeumtúra.

„Az elmúlt két évben sokat kísérleteztünk azzal, hogy a DEMÓ-napok keretében a múzeumok által készített sokszínű digitális múzeumpedagógiai tartalmakat gyűjtöttünk csokorba, rendszereztük korosztályi és tematikus bontásban, majd tettük széles körben elérhetővé. Az eddigi tapasztalataink és a visszajelzések egyértelműen megmutatták számunkra, hogy erre a virtuális tudásmegosztásra és tartalmi bázisra óriási szükség és igény van. A múzeumpedagógia digitálisan nagyon is működik és könnyen integrálható mind az általános, mind a középiskolai oktatásba” – hangsúlyozta Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra program vezetője. A változatos múzeumpedagógiai tartalmak és játékok rövid regisztrációt követően minden pedagógus számára ingyenesen elérhetővé válnak virtuális feladatsorok formájában február 9-én a DEMÓ 5 napon, illetve a későbbiek folyamán is szabadon használhatóak majd oktatási célból. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy azok a tanárok, akik február 6-án 12 óráig regisztrálnak, az esemény előtt minden tartalomhoz hozzáférést kapnak, így előre megtervezhetik a február 9-i digitális edukációs múzeumi órákat diákjaik számára, bárhol is tanítanak, határon innen vagy túl.

„Azt szeretem a legjobban ebben a programban, hogy hihetetlenül sokrétűek a digitális múzeumpedagógiai tartalmak, legyen szó akár egy virtuális vártúráról, több száz éves időutazásról egy kisfilmen keresztül, vagy éppen egy online keresztrejtvényről. A részt vevő diákok úgy tanulhatnak játékosan, hogy közben a digitális kompetenciáik, a problémamegoldó- és együttműködési készségük, kritikai gondolkodásuk is fejlődik a feladatok által. Mindemellett azt is megtudhatják például, hogy milyen hangszereken játszhatott volna Petőfi, mennyire volt nehéz Kinizsi sodronyinge, mekkora szerepe volt Sisinek a kiegyezésben, vagy milyen volt a XIX. században a korabeli Tinder, az akkori társasági élet és ismerkedési formák” – részletezte Vargacz Alexandra, a Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője, a DEMÓ 5 program főszervezője.

A projekthez több mint negyven múzeum és kiállítóhely, köztük az Arany János Emlékmúzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Déri Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Márai Sándor Emlékkiállítás, a Néprajzi Múzeum, az Országgyűlési Múzeum és a Szépművészeti Múzeum is csatlakozott. A DEMÓ 5 Facebook-eseményét ITT érhetik el, a programot beharangozó videót pedig ITT tekinthetik meg.

Borítókép: DEMÓ 5.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.