Újrajátszott ostrom

Egy valós történelmi esemény, Tata várának visszafoglalása, valamint a török háborúk korának végvári élete elevenedik meg Európa egyik legrangosabb török kori fesztiválján, a 14. Tatai Patarán június 3. és 5. között.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 18:00
Forrás: tataipatara.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csaknem 300 hazai és külföldi hagyományőrző részvételével, hadtörténész által megtervezett, látványos ütközetekkel, katonai táborokkal, életmód-bemutatókkal, párbajokkal várják az érdeklődőket a rendezvényen – mondta el Zombori Mihály szervező az MTI-nek
A rendezvény a pataráról, azaz arról a kapupetárdáról kapta nevét, amellyel 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány egy hajnalon berobbantotta a vár kapuját, majd meglepetésszerű rajtaütéssel lerohanta az ellenséget. Így győzedelmeskedett a nemzetközi keresztény sereg.
A hadieseményeket az eredeti török kori helyszíneken, a tatai vár védműrendszerében játsszák újra a hagyományőrző csapatok, a kísérő rendezvények pedig a Kastély téren és az Öreg-tó partján várják az érdeklődőket.
 

Hadijáték eleveníti föl a keresztény hadak győzelmét Fotó: Tataipatara.hu

A vasárnapi látványos ostromjelenetekben pikások, muskétások, janicsárok és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat és a korabeli taktikákat. A hadijátékok mellett múltidéző kiállítások, lovasbemutatók, korhű fegyverek, törökkávé-kóstolás és hastáncos bemutatók is megidézik a 16. századi életet. A vásári forgatagban mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és vidám, történelmi színielőadásokkal is találkozhat a közönség.
Aprajafalvában kézműves-foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a gyerekeket.
A rendezvény részletes programja itt érhető el.

Borítókép: A hagyományőrző sereg  (Fotó: Tataipatara.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.