időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo
Hadtörténész által megtervezett, látványos ütközetekkel, katonai táborokkal, életmód-bemutatókkal várják Tatán az érdeklődőket

Újrajátszott ostrom

Magyar Nemzet
2022.05.26. 18:00 2022.05.27. 21:07
Újrajátszott ostrom

Egy valós történelmi esemény, Tata várának visszafoglalása, valamint a török háborúk korának végvári élete elevenedik meg Európa egyik legrangosabb török kori fesztiválján, a 14. Tatai Patarán június 3. és 5. között.

– Csaknem 300 hazai és külföldi hagyományőrző részvételével, hadtörténész által megtervezett, látványos ütközetekkel, katonai táborokkal, életmód-bemutatókkal, párbajokkal várják az érdeklődőket a rendezvényen – mondta el Zombori Mihály szervező az MTI-nek
A rendezvény a pataráról, azaz arról a kapupetárdáról kapta nevét, amellyel 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány egy hajnalon berobbantotta a vár kapuját, majd meglepetésszerű rajtaütéssel lerohanta az ellenséget. Így győzedelmeskedett a nemzetközi keresztény sereg.
A hadieseményeket az eredeti török kori helyszíneken, a tatai vár védműrendszerében játsszák újra a hagyományőrző csapatok, a kísérő rendezvények pedig a Kastély téren és az Öreg-tó partján várják az érdeklődőket.
 

Hadijáték eleveníti föl a keresztény hadak győzelmét Fotó: Tataipatara.hu

A vasárnapi látványos ostromjelenetekben pikások, muskétások, janicsárok és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat és a korabeli taktikákat. A hadijátékok mellett múltidéző kiállítások, lovasbemutatók, korhű fegyverek, törökkávé-kóstolás és hastáncos bemutatók is megidézik a 16. századi életet. A vásári forgatagban mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és vidám, történelmi színielőadásokkal is találkozhat a közönség.
Aprajafalvában kézműves-foglalkozások, csepűrágók tábora, valamint népi játszótér várja a gyerekeket.
A rendezvény részletes programja itt érhető el.

Borítókép: A hagyományőrző sereg  (Fotó: Tataipatara.hu)

Miért kellenek hősök?

A kultuszteremtésről és a kultuszok jelentőségéről tartott műhely-konferenciát a Veritas Történetkutató Intézet.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.