„Eljött az az idő, amikor az emberek kétszer is meggondolják, mire adják ki a pénzüket”

Akkor lehet jó konyhát csinálni, ha vannak jó termelőink – mondta Borbás Marcsi műsorvezető a Mandinernek adott interjújában, melyben szó volt családi hagyományokról, a magyar gasztronómia helyzetéről és a megváltozott világunkról.

Forrás: Mandiner2022. 08. 24. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borbás Marcsi húsz éve él az Őrségben férjével az ottani házukban, amely restaurálása és kertjének kialakítása közös szerelemprojektjük volt. Gyermekkorát Madarason töltötte, még ott szerette meg a földet – ennek szellemében nevelkedett. Családja rengeteg mindent termesztett a gyógynövényektől kezdve a csemege­kukoricán és a paprikán át a paradicsomig. Az időjárás alakulásától függetlenül mindig volt munka a földdel, amelyet már korán megtapasztalt. Akár negyven fokban vagy éppen esőben is, menniük kellett. Kisgyerekként ott volt a kukoricásban, ahol hajnali öttől sötétedésig szedtek, míg a többi gyerek ment a Sugovicára fürödni, naphosszat szedték a kukoricát a szüleivel és a bátyjával. Számukra ez volt a természetes – mondta el a Mandinernek adott interjújában a műsorvezető.

Borbás Marcsiék otthona az Őrségben. Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Emlékeit felidézve elmondta, hogy Madarason sokáig nem volt zöldséges, sőt nem is tudták, mi az, ugyanis a faluban mindenki megtermelte magának azt, amire szüksége volt, ha pedig kellett, a szomszédoktól kértek. A rendszerváltozást követően pár évvel megnyílt az első zöldséges Madarason, amelynek tulajdonosa ráadásul a nagybani piacról hozta a tömegárut. A korábbi életvitelhez képest ez letaglózó élmény volt számára. 

A Gasztroangyal 2011-ben debütált, amely óriási siker lett. Ennek kapcsán Borbás Marcsi elmondta, hogy bár időnként fáradt, alapvetően bírja, mert szereti. A Gasztroangyalt már nem forgatják, és a forgatással járól állandó utazás hétről hétre már megviselte a műsorvezetőt. 

Sokáig azt mondta, nem szeretne mást csinálni, csak az Őrségben lekvárt főzni.

Őrségi otthonának kertjében számos növényt megpróbál honosítani, amelynek kapcsán felidézte, hogy a füge lent délen, Madarason egy évben akár négyszer is termett annak idején. Bár zavarja a klímaváltozás, de megpróbál reagálni rá, ha már tenni nem tud azon kívül, hogy elmondja, nem tartja jónak az irányt. Mostanában nemcsak mediterrán, hanem perui növényekkel is kísérletezik. Folyton új lehetőségek után kutat, amelynek kapcsán azt szokta mondani, ha valakinél van egy kalapács, mindent szögnek néz, na, ő pedig növényekkel és a kerttel van így, állandóan ezen gondolkozik.

Eljött az az idő, amikor az emberek kétszer is meggondolják, mire adják ki a pénzüket 

– jegyezte meg Borbás Marcsi műsorvezető a Mandinernek adott interjújában.

A teljes interjút ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Borbás Marcsi (Fotó: Mandiner/Földházi Árpád)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.