Az ezredik cirkuszművészeti könyv is otthonra talált

„…a művészet az érzetek és érzések, a tudomány a belőlük leülepedett fogalmak drága gyűjteménye” – áll e sokatmondó Babits Mihály-idézet a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ égisze alatt működő Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívumba érkezett ezredik szakkiadvány állományba vételének alkalmából avatott emléktáblán a Fővárosi Nagycirkuszban. A ceremoniális könyvespolcra helyezési ünnepséget tegnap, a tudomány világnapján tartották.

2022. 11. 11. 7:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európa vezető intézményének lenni tudományos háttér nélkül nem lehetséges. A múltat tisztelni anélkül, hogy feltárnánk és egyszermind őriznénk azt, egyszerűen nem járható út. Tudományos bázist létrehozni az egyik alapfeladatunk volt. Hét évvel ezelőtt eldöntetett és megvalósíttatott. Meghoztuk a döntést, hogy lesz múzeumunk és lesz könyvtárunk, s amikor egy héttel ezelőtt bejelentették, hogy megérkezik az ezredik szakkönyv, a tudomány világnapját alkalmasnak tartottam arra, hogy megünnepeljük ezt a nagyszerű eseményt – mondta lapunknak Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ (NCK) főigazgatója.

– Ez egy olyan ünnep, amely mutatja azt is, hogy valóban Európa vezető cirkuszművészeti intézményévé válunk

 – tette hozzá.

Október 24-én, az iskolai könyvtárak napján érkezett meg a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívumba az ezredik kötet, méghozzá Franciaországból. Baron de Vaux Lovasok és műlovarlók, francia nyelvű, kétszáznyolcvan portréval és illusztrációval díszített cirkusztörténeti könyvritkaságát 1893-ban adták ki Párizsban.

– Ez a kiadvány jelenleg az egyik legértékesebb a harminc XIX. századi könyvritkaságaink között

 – hangsúlyozta Joó Emese főmuzeológus.

– Az európai cirkusz történetét meséli el 1680-től 1891. Szerepel benne Madame Ilona de Széles műlovarnő, aki mintegy 130 évvel elődje Ádám Angelinának, akit itt a porondon láthattak. Szerepel a kötetben – mivel ekkor már kétéves volt a Fővárosi Nagycirkusz elődje – a Eduard Wulff holland cirkuszigazgató is, aki a Münchenből hozta az állatkert területére ennek az épületnek az elődjét – ismertette Joó Emese a kötet magyar vonatkozásait.

A könyvtár létrehozásában partnerintézmény volt az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet. Kiszl Péter tanszékvezető egyetemi docens az ünnepségen kiemelte, hogy a könyvtár és a cirkusz látszólag távol eső intézmények, azonban mégis számos kapcsolódási pontot lehet köztük találni, többek között a funkciórendszerükben.

 Mint mondta, mindkét intézmény szerepe nagyon kibővült az elmúlt időszakban:

– A könyvtár ma már nemcsak a könyvek tára, hanem egy sokkal szélesebb funkciót betöltő kulturális intézmény. Nemcsak a dokumentum- és információszolgáltatás és ennek megőrzése áll a középpontjában, hanem közösségi tér, képzési helyszín, s bizony-bizony a szociális funkció és az esélyegyenlőség betöltésének a helyszíne is. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ könyvtára pedig mindezt a funkciót fel kívánja vállalni és be is kívánja tölteni szakkönyvtárként.

Az intézet részéről, a szakmai együttműködés folytatásának szándékául Kiszl Péter az Útmutató könyvtáralapításról – Esettanulmány a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ könyvtáráról című kötetet adta át Fekete Péter főigazgatónak. Hozzátette, hogy ez egy olyan tankönyv, mely az informatikus könyvtáros hallgatókat vezeti be a könyvtáralapítás minden lépésébe.

Az eseményen még részt vett Vincze Máté Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, aki szívből gratulált az elkezdett szakmai munkához, s további sikereket kívánt. Felszólalt többek között Ritoók Pál építésztörténész, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Múzeumi Osztály vezetője is, aki az NCK első tudományos igényű szakkönyvét mutatta be a közönségnek, melynek tárgya az európai cirkuszépítészet.

Az ünnepélyes állományba helyezés mozzanatát, mely esemény egyben az NCK első könyvünnepének megszervezésére is lehetőséget adott, artista produkciók színesítették. Ezt követően a Fővárosi Nagycirkusz belső homlokzatára került emléktáblát avatta fel Joó Emese és Fekete Péter.

A szakkönyvtárban az egyre bővülő történeti, képző- és előadóművészeti, technológiai, pedagógiai és ismeretterjesztő forrásokhoz egyaránt hozzáférhetnek a cirkuszi szakemberek, kutatók és érdeklődők.

Borítókép: artista mutatvány (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.