Hétköznapi történet sajátos beavatással

A színháznak mindig lényeges jellemzője volt, hogyan tartja a kapcsolatot a nézőkkel. A debreceni Csokonai Színháznál különösen fontossá vált ez az utóbbi két évben, amikor megszokott játszóhelyeit kénytelen volt nélkülözni. A régi, patinás épület teljes felújításon esik át, az újat, a Csokonai Fórumot a közelmúltban adták át az alkotóknak, a közönség pedig most bepillanthatott a próbákba.

Gőz József Miklós
2023. 01. 23. 9:30
null
Fotó: MATHE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nézők hamar megbarátkoztak az ideig­lenes játszóhelyekkel. A ­színháziak a szükségből erényt kovácsolva használták ki e helyek sajátságait (nemzetközi hírnévre tett szert a stadion üvegfalai mögött színre vitt Hamlet-előadás). Ezek után adták át tavaly nyár végén a Csokonai Fórumot, amelyben előadás ugyan még nem volt, de már szervezetten mutatták be a leendő nézőközönségnek. A színház művészei egy-egy csoport jelentkezővel együtt járták be az új színház minden zegét-zugát, azokat is, amelyek egyébként zárva vannak a nézők előtt. Több százan csodálták meg így a színházat.
 

Az új év új alkalmat hozott a közönségkapcsolatoknak. A Madách Imre írásából készült darab, a Hétköznapi történet ősbemutatójának egy próbájára közönséget is invitáltak a színháziak, a drámaíró 200. születésnapja tiszteletére. 

Egészen pontosan a próbafolyamat közepén látogathattak el az érdeklődők egy jelenet próbájára.
A szokatlan színházi időpont – szombat dél – nem szegte az érdeklődők kedvét. Félszáz ember került beljebb a színészbejárón, majd a balett-teremben kötöttek ki. (Mentegetőztek is a szervezők a helyiség rossz akusztikája ­miatt.) A nézők megismerkedhettek egy nem drámának készült írás színpadra állításának nehézségeivel. Vadász Krisztina rendező aprólékos munkával állította be a jeleneteket, a színészek mozgását. Máthé András, a színház fotósa szorgalmasan készítette a felvételeket. De néhány mozdulat, gesztus, és a nézőt megcsapta a történet légköre. Kicsit zavaró volt, hogy a szövegek egy részét zenében hallottuk, ami rontotta az érthetőséget, de valószínűleg a színpadon ez másképpen lesz. Ráckevei Anna Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész – aki a próba előtt dióhéjban összefoglalta a darabot – narrátor is, de bele is avatkozik a színen zajló eseményekbe. 

A szereplőket (Bakota Árpád, Csata Zsolt, Kiss Gergely Máté, Gelányi Bence, Ráckevei Anna, Kránicz Richárd, Mészáros Ibolya és Tolnai Hella) nem zavarta a szokottnál jóval népesebb közönség – a nem szereplő stábtagok csupán féltucatnyian vannak.

 Viselkedésükön, bemondásaikon látszott, hogy máskor is jó hangulatban zajlanak a próbák. Az alkalmi közönség egy órát töltött a művészekkel, a kifelé igyekvők arcán látszott, ­kíváncsiak, hogyan zajlik majd az ősbemutató.
 Borítókép: Jelenet a próbából (Fotó: Máthé András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.