Zenélő okospad a Városligetben

A Chopin-műveket és Liszt alkotásait játszó okospad a budapesti Lengyel Intézet kezdeményezésére és megrendelésére készült, a lengyel–magyar barátság és kulturális együttműködés jegyében. Az okos utcabútorok gyártásával foglalkozó magyar startup, a Kuube Hungary Kft. által fejlesztett pad a neves magyar zongoraművész, Farkas Gábor előadásában játssza le a két zeneszerző műveit. A padot március 23-án, a lengyel–magyar barátság napján adták át a Városligetben.

Molnár Nikolett
2023. 03. 24. 16:30
null
20230323 Budapest Farkas Gábor zongoraművész előadásában Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc műveit játszó okospad átadása. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója és Sebastian Keciek, Lengyelország budapesti nagykövete Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményt Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója nyitotta meg, elmondva, hogy bár az intézetben mindennapi munkájuk a magyar–lengyel barátság és kulturális együttműködés jegyében zajlik, nagyon boldog, hogy éppen március 23-án, a lengyel–magyar barátság napján kerül sor a zenélő pad felavatására. Hozzátette: reméli, a pad sok örömöt szerez majd az embereknek.

okospad
Az okospad Liszt-műveket és Chopin-szerzeményeket játszik le (Fotó: Kurucz Árpád)

Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete arról beszélt, hogy a Városliget szomszédságában lévő Hősök terén két olyan személy szobra áll, aki egyaránt fontos mindkét nemzetnek: Szent László és Nagy Lajos. Elmondta, hogy bár határainkon háború dúl, de mind a lengyelek, mind a magyarok hidakat építenek egymás között. Minden ilyen tevékenységre nagy szükség van most, és a nagykövet bízik abban, hogy ezek tovább erősítik az ezer éve tartó lengyel–magyar barátságot.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa arra hívta föl a figyelmet, hogy bár sok egymással jó kapcsolatot ápoló nép van, olyan ezeréves barátságra nincs példa Európában, mint amilyen a lengyel–magyar barátság. Ez az ajándék, a zenélő okospad Lisztet és Chopint köti össze, és mikor Urbanska igazgató asszony felkereste, hogy tudnának-e helyet biztosítani a padnak, a legnagyobb örömmel mondott igent. 

A két zenei géniusz nemcsak a két nemzet, de a világ legnagyobbjai közé tartozik. 

A pad nemcsak az ő művészetüket idézi meg, hanem helyet ad a pihenésre, gondolkodásra. Kitűnő példa arra, hogy egy igazi barátság a legmagasabb kultúrában és a mindennapok szintjén is működik. Az okospad azt is szimbolizálja, hogy ez a barátság nemcsak a múltban volt és jelen van, hanem a jövőben is lesz.

Gallai Máté, a Kuube Hungary Kft ügyvezetője, az okospad fejlesztője és gyártója bemutatta az okospad műszaki jellemzőit. A nyolc férőhelyes, két USB-porttal, valamint két vezeték nélküli töltővel felszerelt okospad működését napelemek és az ezekkel töltött akkumulátorok látják el. Ezenfelül monitorozza a környezet UV-szintjét, levegőminőségét, páratartalmát, hőmérsékletét és légnyomását, melyet egy kijelzőn lehet nyomon követni.

 A pad a felkérést követően közel hat hónap alatt készült el és száz százalékban magyar alkotás, mivel a formaterv, a műszaki tartalom, a szoftveres és hardveres háttér mind magyar szakemberek munkája.

A zenélő okospad érintőképernyő segítségével az alábbi zeneművek meghallgatását teszi lehetővé Farkas Gábor előadásában:

Liszt Ferenc: Ave Maria (Róma harangjai) E-dúr, S. 182

Fryderyk Chopin: g-moll ballada Op. 23, No. 1.

Fryderyk Chopin: Fantaisie impromptu Op. 66

Liszt Ferenc: XII. magyar rapszódia

Fryderyk Chopin: cisz-moll mazurka Op. 50, No. 3.

 

Borítókép: Az okospad átadása (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.