Dicshimnusznak szánja szabadságharcos képsorozatát Somogyi Győző

Szabadságharcosokról alkotott képsorozatot Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, az MMA rendes tagja, aki a korai dagerrotípiák ihletéséről, portréfestésről és a székely hősök panteonjáról is mesélt.

Magyar Nemzet
Forrás: MMA2023. 07. 26. 15:30
Somogyi Győző Fotó: Németh Krisztina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 28-án 81. születésnapját ünneplő Somogyi Győző festményeiből két kiállítás is nyílt a Balatonnál, a badacsonytomaji Egry József Emlékmúzeumban nyílt tárlat augusztus közepéig látogatható. – A képek zömét a családi portrésorozat adja. A balatongyöröki galéria viszont grafikákat kért tőlem, a fekete-fehér rajzok nagyobb része a Covid alatt és az azóta készült 1848-as sorozat darabjai. Most elsősorban ez foglalkoztat, de azért a korai grafikáimat is előszedtem – mondta Somogyi Győző az MMA-nak. 

Székely Mózes erdélyi fejedelem, Somogyi Győző festménye
Székely Mózes erdélyi fejedelem, Somogyi Győző festménye. Fotó: MMA

Mint elárulja, a két korszak között más a látásmód: míg korai képein a nagy ívű fekete és fehér foltok pici, aprólékosan kidolgozott részletekkel váltakoznak, ma már ezek a nagy méretű képek nem vonzzák. 

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc témája az 1970-es évek óta elkísér, ám azóta számos emlékiratot, egykorú forrást elolvastam, és az a leegyszerűsített kép, amely szerint Petőfi kiáll, elszavalja a Talpra magyart, majd utána győzünk, egyre árnyaltabban rajzolódik ki előttem. A szabadságharc képsorozatát ettől még dicshimnusznak szánom, mert amikor a környező népek ránk támadtak, a magyarság állta a sarat. A puszta létéért küzdött, s amit közben szervezetileg, katonailag felépített, az maga a csoda. Ennek felismerése persze nem csökkenti azt a rengeteg áldozatot, tragédiát, amit a Kárpát-medence népei elszenvedtek. Ezt próbálom ábrázolni, ebben vagyok benne éppen, s ha olvasom a közkatonák frontról írott emlékezéseit, olyan az nekem, mintha dokumentumfilmet néznék: rengeteg kép tolul a fejembe, már csak meg kell rajzolni

– fogalmazott a művész. 

A téma ábrázolásához használt stílust, mint mondta, a korai dagerrotípiák ihlették, amelyek a székely hősökről festett portréira is hatottak. – Ennek magyarázata az expozícióban keresendő: húszig is elszámolt a korabeli fotográfus, és azalatt a modell nem mozdulhatott. Húsz másodperc alatt kiütközik a jellem az arcon, ilyen hosszan nem lehet tettetni – magyarázta Somogyi Győző. – Ezzel szemben – tette hozzá –, ma már csak annyit mondunk, csíz, és már kész is a kép, de hiába is keresnénk rajta az elődök méltóságteljes arckifejezését. 

A székely hősökről ötven képet készített Somogyi Győző, aki mint mondja, elsősorban nem is katonákat, hanem nagy szellemeket – tudósokat, művészeket, feltalálókat – festett, „hiszen ott, ahol a magyarság be van kerítve, és küzd a megmaradásáért, egy múzeumigazgató vagy iskolaigazgató legalább akkora hős, mint egy huszár” – mondta. 

Jövőbeli terveivel kapcsolatban úgy fogalmazott: 

Milyen terveim vannak? Élni szeretnék, márpedig az azzal jár, hogy festek, rajzolok.

Borítókép: Somogyi Győző festőművész (Fotó: Németh Krisztina)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.