Művészek otthona lett a dzsámi

A szigetvári Zrínyi-vár megújult kiállítóterme első alkalommal ad otthont a szigetvári művésztelep alkotásainak. A városban vendégeskedő grafikusok és festőművészek elmúlt években született alkotásai láthatók a közelmúltban megnyílt kiállításon, amely a különböző képzőművészeti stílusok és hangulatok kifinomult világát mutatja be. A tárlat szeptember 20-ig látogatható. Az augusztusi alkotótábor alatt készült alkotásokból a jövőben újabb kiállítást terveznek a szervezők. A Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesület alkotótelepét Szigetvár önkormányzata, valamint a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodája támogatta.

2023. 08. 30. 5:58
művész
Fotó: Dobó Krisztina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szigetvári Zrínyi-vár a Dél-Dunántúl egyik legmeghatározóbb műemléke, 2016 óta a Nemzeti emlékhely címet viseli, idén pedig az Év emlékhelye díjat érdemelte ki. A vár a Nemzeti Kastély- és Várprogram részeként, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program 2,063 milliárd forintos támogatásával újult meg. 

A műemlék az elvégzett fejlesztések során új, egész évben nyitva tartó látványosságokkal bővült: megújult a várkert, a várfalsétány, és különleges, interaktív kiállítás létesült. A korábban használaton kívüli kazamata épületébe új múzeumi funkciókat telepítettek. 

művész
Az alkotótáborban részt vevő művészek közös festése (Fotó: Pató Károly)

 

A művésztelep munkái a tárlaton 

 

Ezen a helyen, a magyar történelmi tudat egyik emblematikus helyszínén öt éve működik Halmos Klára kaposvári grafikusművész irányításával a Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesület alkotótábora. Halmos Klárától megtudtuk, hogy az alkotótáborba a helyi és magyarországi művészek mellett  meghívnak külföldi alkotókat is. Idén a tábor kezdetén nyitották meg a művésztelep munkáiból összeállított tárlatot, amely az elmúlt években készült alkotásokat mutatja be a megújult vár kiállítóterében.

 A kiállítást Vörös András festőművész, művészeti vezető rendezte. Halmos Klára elmondta, hogy az idei alkotótábor célja az is, hogy hidat építsen a különböző művészeti ágak és műfajok közé. Az alkotókat idén egy háromtagú berlini performanszcsoport is kiegészítette, akik a képzőművészek munkáiból merítettek ihletet saját előadásukhoz.

 A megnyitón a tánc, az ének és a hangszeres művészet összekapcsolásának jegyében adtak ízelítőt, s a hét folyamán tovább inspirálódtak a szigetvári élmények és a különleges helyszín által. Érkezett továbbá egy festőművésznő a törökországi Trabzonból, Szigetvár testvérvárosából is. 

 

Összművészeti program

 

Az összművészeti program során a különböző sokszorosító grafikai és festészeti eljárások mellett tehát már a tánc és a zene is megjelent a történelmi környezetben megrendezett táborban. Halmos Klára elmondta, hogy a vár és környéke ihlető helyszín, ahol különleges élmény az alkotás. 

Az alkotómunka helyszínei a vármúzeum épülete, a dzsámi, a várudvar és a Sóház Galéria. A zavartalan munkát felszerelt műhelyekkel is segítik: rézkarc-, szita-, grafikai és festészeti műhelyek is a művészek rendelkezésére állnak.

 A művésztelep történetéről is beszélt: 1991-től 28 évig Barcson működött a Kapos Art Nemzetközi Alkotótelepe, amely jelenleg Dél-dunántúli Nemzetközi Művésztelep Alapítvány néven működik tovább. A nemrég elhunyt Hóvári János turkológussal 2015-ben találkoztak, ő kérte fel az alkotókat az ostrom 450. évfordulója alkalmából egy közös munkára, a várfalat díszítő zászlókiállítás megvalósítására. Így kerültek kapcsolatba Szigetvárral, majd 2019 óta itt rendezik meg az alkotótábort. 

A tárlattal már a 2024-es magyar–török közös kulturális évre is készülnek, emellett pedig egy törökországi kiállításra is meghívták a szigetvári művészeket. A művésztelep és a tárlat létrehozásában kiemelt szerepe van a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodájának és sokat köszönhetnek az iroda egykori vezetőjének, Hóvári Jánosnak.

Borítókép: A várfalat díszítő zászlók is a művésztelep alkotásai (Fotó: Dobó Krisztina)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.