Hálózatos mintaprogramot indít az államtitkárság

A közművelődési terület értékrendjében, irányvonalaiban irányt mutat a múzeumi, könyvtári és a művészeti területeknek – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kedden Százhalombattán, a Kulturális Központok Országos Szövetsége őszi országos közművelődési konferenciáján.

2023. 10. 10. 18:00
ZÁVOGYÁN Magdolna
A Kulturális Központok Országos Szövetsége őszi országos közművelődési konferenciája Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétnapos konferencián Závogyán Magdolna emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után a kultúra területén a közművelődés presztízse igen alacsonyan volt, de a szakemberek megfeszített munkát végeztek, nem adták fel a szűkös időkben, következetesen dolgoztak, és ennek eredményeként felépült egy ma már kiválóan működő hálózat, amelyben a városi művelődési házak összekapcsolódtak a kisebb településeken működő intézményekkel. Ez adja a közművelődési terület erejét, ellenálló képességét – mutatott rá.
 

Az államtitkár példaként említette a pandémia időszakát, amikor a művelődési házak megmutatták, bezárás esetén mi lehet a megoldás: a szakembereket és a közösségeket nem hagyták magukra, innovatív válaszokat adtak a kihívásokra.     


Závogyán Magdolna a jövővel kapcsolatban elmondta, hogy „nem túl rózsás a helyzet”. A háború és az energiaválság nehéz helyzetbe hozta az intézményeket, és a 2023-as év sem kedvezett kulturális területnek, mert nem jutottak pluszforrások az ágazatnak. Az államtitkár jelezte, hogy 2024 sem lesz forrásokban bővelkedő, mert az idei 204 milliárd forint mellett jövőre 180 milliárd forint felett diszponál az államtitkárság.

ZÁVOGYÁN Magdolna
A Kulturális Központok Országos Szövetsége őszi országos közművelődési konferenciája a százhalombattai Barátság Kulturális Központban (Fotó: MTI/Lakatos Péter)


Megjegyezte, hogy tavasszal 45 járásban elindul egy mintaprogram, amely a közművelődés mintájára az előadó- és alkotóművészet, a könyvtárak és a múzeumok vonatkozásában is a hálózatba szerveződést fogja előtérbe helyezni. Ebben a csúcsintézményeknek garanciát kell vállalniuk a szakterületük szolgáltatásaira, hálózatba kell szerveződniük, hogy elinduljanak a minőségi, értékalapú szolgáltatások a végpontok felé.    

Borítókép: Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára beszédet mond a Kulturális Központok Országos Szövetsége őszi országos közművelődési konferenciáján a százhalombattai Barátság Kulturális Központban  (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.