Idén negyvenéves az Opanke Táncegyüttes

Jubileumi gálaesten ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját az 1983-ban Pomázon megalakult és azóta aktívan működő Opanke Szerb Hagyományőrző Táncegyüttes a RaM-Art Színházban.

Forrás: MTI2023. 10. 22. 11:00
VITÁLYOS Eszter
Budapest, 2023. október 21. A fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplõ Opanke Szerb Hagyományõrzõ Táncegyüttes jubileumi estje a budapesti RaM-Art Színházban 2023. október 21-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a budapesti ünnepség után az MTI-nek elmondta, hogy a Pilis–dunakanyari régión belül Pomázon, Csobánkán, Budakalászon és Szentendrén élő nagy létszámú szerb közösség aktívan hozzájárul a helyi közösségek kulturális életéhez, ugyanis rengeteg, az egész régió becsületére váló és mindenkit szórakoztató kulturális eseményt valósít meg.

VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a budapesti RaM-Art Színházban 2023. október 21-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)


 

A negyvenéves Opanke Táncegyüttesben a szerbek mellett rengeteg magyar is táncol és vesz részt az együttes alkalmain – tette hozzá az államtitkár.

A magyar kormánynak kötelessége támogatni a Magyarországon élő nemzetiségeket és minden rendelkezésére álló eszközzel segítenie kell mind a nemzetiségi önkormányzatoknak, mind pedig a nemzetiségi civil szervezeteknek és intézményeknek abban, hogy értékeiket és hagyományaikat ápolhassák és tovább tudják adni a jövő generációinak – hangsúlyozta az államtitkár.
Vitályos Eszter kiemelte, hogy országgyűlési képviselőként és miniszterhelyettesként is fontos feladatának tekinti felhívni a figyelmet azokra a pályázati formákra, melyek rendelkezésére állnak a nemzetiségi önkormányzatoknak és civil szervezeteknek.

Az 1983-ban Pomázon megalakult Opanke Szerb Hagyományőrző Táncegyüttes fő célja, hogy ápolja a szerb, valamint délszláv kultúrát, összegyűjtse táncaikat, népzenéjüket, hagyományukat és továbbadja azokat a jövő nemzedékének. A táncegyüttes negyvenéves fennállása óta folyamatosan három – gyermek, ifjúsági, valamint felnőtt – korcsoporttal dolgozik.

Repertoárjukat folyamatosan bővítik, hosszú évekig koreográfusaik voltak Gyorgyevity Deszánka és Roganovity Gordana Szerbiából. Minden évben új táncokat tanulnak meg anyaországi koreográfusukkal, Ljubomir Vujcinnal.
A formáció állandó résztvevője a hazai fesztiváloknak, szemléknek, folklór találkozóknak. Több év után ismét van kísérőzenekaruk, a Zora Zenekar. Havi rendszerességgel táncházat is szerveznek, főleg Budapesten és a Dunakanyar régiójában.

Bortókép: A fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Opanke Szerb Hagyományőrző Táncegyüttes jubileumi estje a budapesti RaM-Art Színházban 2023. október 21-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.