Egymáshoz rövid az út – Új lemezzel jelentkezik a Magashegyi Underground

Az együttes hét év után idén decemberben ad ki új lemezt.

Forrás: Magashegyi Underground2023. 11. 15. 17:30
Bocskor Bíborka
Bocskor Bíborka Forrás: Magashegyi Undeground
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magashegyi Underground Egymáshoz rövid az út című lemeze visszatérés a Bocskor Bíborka vezette csapat korábbi csúcskorszakához, nem véletlenül. Az elvarázsolt hangulatú popdalokat ismét a csapat eredeti kreatív magja jegyzi: Toldi Miklós dobos-producer, Fűrész Gábor gitáros és Bíborka mellé visszatért a zenekaralapító-billentyűs Fodor Máriusz, a szövegek nagy részét pedig ismét Tariska Szabolcs szerezte. A dalok közös szerzemények, mindenki beletette a saját ötleteit, számos dal spontán módon, a felvételek során alakult át. Ezzel visszaálltak az első anyag alkotói módszeréhez, hiszen az Ezer erdőt követő években készült lemezeken különálló szerzői voltak az egyes daloknak, az Egymáshoz rövid az út azonban teljes egészében közös munka eredménye.

Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője
Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője. Forrás: Magashegyi Underground

Az album a csapattól eddig szokatlan módon két lépcsőben jelenik meg: november 10-én egy háromdalos EP-t (középlemezt) hozott ki a csapat, Fess új vásznakat címmel, amely decemberben egészül ki tízszámos nagylemezzé. Az album naprakész megszólalásáért, a produceri munkáért és a keverésért ezúttal is Toldi Miklós felelt, a dalokat Szabó Szebasztián (Miracle Sound) masterelte. Az Egymáshoz rövid az út című dal immáron rotációban szól a megújult Petőfi rádió hullámhosszán. 

Szerettünk volna visszatérni a nyers folkdalokhoz, de a munka során spontán elkanyarodott az anyag egy összetettebb, színesebb világ felé, ami egyáltalán nem baj

– mesélte a munkálatokról Fűrész Gábor gitáros. – Akusztikus gitárok, ukulelék, élő dobok mellett így nagy szerepet kap a Moog One, ami egy fantasztikus hangszer, a Moog első polifonikus szintetizátora. Nem használtunk számítógépes szimulációkat, minden hang, ami megszólal, valódi hangszerekből jön.

Az EP mindhárom dalához készül vizuális anyag is, klip vagy szövegvideó. Az elsőt a Lemezkarc című dalhoz forgatták, angyal szimbolikára épülő videóklipet Galler András Indián rendező és csapata készítette a gánti bauxitbányában és a főváros különböző pontjain.

– A repülés és ennek képtelensége, az élet gyönyörűen emberi, a távolságból közel hívott gyötredelmes szentségessége mindig metszették az életemet, annak csúcspontjait és mélységeit is szegmentálva – mondta Bocskor Bíborka, a zenekar énekesnője. 

Szabolcs szövegei is hasonló utat járnak be, intuitívnak hatnak nekem és felém, nagyon szeretem énekelni és élni is. Mindig szerettem, hogy nem egy általánosságban vett popzenei szöveget adhatok elő, és a zenei atmoszférával együtt, amit a kislemezen vagy a decemberben megjelenő nagylemezen megéneklek, ez nekem is nagy utazás, repülés. A Magashegyi közössége ilyen sok szándékszinergiája emberként, színészként, lélekként és énekesként is nagyon izgalmas. Kifejezetten szeretem a most megjelent anyagot!

 – mondta az énekesnő.

A Magashegyi Underground lemezbemutató koncertje 2024. január 20-án lesz a budapesti Akvárium Klub Nagyhalljában.  

 

Borítókép: Bocskor Bíborka (Forrás: Magashegyi Underground)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.