Pálinkás Szilveszter: A színészek is lehetnének tartalékos katonák, olyan jól vették az akadályokat

A bajtársiasságot emelik ki azok, akik a katonaságot nem megúszni próbálták, hanem végigcsinálták és jó élményeket őriznek róla – állapította meg Helmeczy Dorottya producer, akit a S.E.R.E.G. című filmsorozat forgatásán kérdeztünk a készülő projektről. Többek között a katonai hivatás elismerése a célja a Megafilm Service új produkciójának, és ezen keresztül az egymásért való kiállás és a csapatszellem megtapasztalása. A szentendrei katonai főiskolán néztünk bele a forgatásba.

2024. 01. 24. 12:00
színészek, katonák
Fotó: Szilléry Éva
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyenruhában volt minden színész a szentendrei Altiszti Akadémián, amikor megérkezünk a S.E.R.E.G. című katonai filmsorozat forgatására. A kölcsönös tisztelet és egymásra figyelés mint a csapatmunka alapja csakhamar nemcsak a stábot, de a jelenlévők egészét átlényegíti. 

színészek katonák
Pálinkás Szilveszter segítette a színészek munkáját. Fotó: Megafilm/Hortobágyi Júlia

A Megafilm Service gyártásában készülő hatrészes sorozat többek között a bajtársiasságra, az önfeláldozásra és a segítségnyújtásra szeretné ráirányítani a figyelmet.  

Öt angol kifejezés alkotja a címet: Service (Szolgálat), Excellence (Erény), Respect (Tisztelet), Ethos (Erkölcs), Guidance (Gondviselés), és mint Pálinkás Szilveszter katonai szakértőtől megtudjuk – aki szerepel is a sorozatban –, a katonaságnál előszeretettel alkalmazzák a betűszavakat, mert az segíti társnemzetekkel való együttműködést.  

November óra forog a katonai sorozat a Megafilm gyártásában, hónapok óta tart a szereplők kiképzése. A szakértő elmondta, hogy nagy alázattal és érdeklődéssel fogadták a kihívást a művészek sőt, Pálinkás úgy véli, hogy a forgatás után a legtöbb színész alkalmas lenne területvédelmi tartalékos szolgálat ellátására, mi több, erre biztatná is őket.  

 

Akik a környezetük védelmére teszik fel az életüket

De miért is készül a katonaságról filmsorozat, mi a célja a produkciónak? Április óta fejlesztik a forgatókönyvet, tegnap Helmeczy Dorottya producer arról beszélt, hogy azoknak a hiteles, valódi közegét szeretné megteremteni ez a film, akik a védelemre tették fel egész életüket.  

színészek, katonák
Sokan pozitív élményeket hordoznak a katonaságról. Fotó: Megafilm/Hortobágyi Júlia

 

Látnunk kell azokat, akik az életüket teszik fel arra, hogy a szűkebb és a tágabb közegüket megvédjék. Az élet minden helyzetére van megoldás, ha csapatban működünk együtt. Azt gondolom, hogy itthon nincs eléggé megbecsülve, ha valaki katona, pedig fontos volna, hogy meglegyen a tisztelet feléjük. Ha csak a stábban nézek körül, például a gyártásvezető kollégám is volt katona és csupa jó emlékről mesélt. Sokan, akik jó élményeket hordoznak erről az időszakról, a bajtársiasságot és a csapatszellemet emelik ki. Olyan értékeket, amelyek napjainkban nincsenek előtérben

– fogalmazott a producer.  

 

Színes szereplőgárda  

Csak egy részét látjuk a szereplőknek, de már most nagyon szerethető az a sokféleség, ahogyan felállt a csapat: van köztük vidéki színész, határon túli alkotó, filmcsillag a kétezres évek magyar filmjeiből, a rendszerváltás időszakának sorozatsztárja, arcok a Radnóti Színházból és a Nemzetiből, de maga a főhadnagy is szerepet vállalt a készülő produkcióban.  

színészek, katonák
Séra Dániel, a Nemzeti Színház művésze Marci szerepében. Fotó: Megafilm/Hortobágyi Júlia

– A castingba mindig erőteljesen belefolyok – fogalmazott Helmeczy Dorottya, aki azt is elmondta:

Egy sorozat megengedi, hogy legyenek új arcai, hiszen a második és harmadik részre a néző megismeri, megszereti a szereplőket. Fegyelmezett és szikár alkatú karaktereket kerestünk, nagyon izgalmas volt kutatni, hogy kik vannak a színészeink között.

A legfontosabb  Csórics Balázs megtalálása volt, lényeges volt, hogy legyen egy olyan főszereplő, aki a szerepért átalakul. Őt megtalálta ez a szerep: azt mondta, hogy régen szeretne ennek az országnak adni egy hőst. Utána jött Kamarás Iván, aki belesimul ebbe a szerepbe. Markáns karakter, időnként el-elgáncsolja a többieket.

színészek, katonák
Csórics Balázs vágya volt, hogy hőst adjon az országnak. Fotó: Sallak Dóra

 

Apa-fiú konfliktus a laktanyában  

 

Két szálon fut a cselekmény: Györgybíró Zsolt (Csórics Balázs) lövész, alezredes és álmodozó, link egyetemista fia, Marci (Séra Dániel) történetét követhetjük nyomon. Zsolt egy öt évvel ezelőtti balul sikerült iraki misszió után a laktanyában irodai munkát végez.  

Egy rövid jelenetet próbálnak ottjártunkkor, terepre mennek a katonák, és éppen elindulnak a laktanyából. Az alezredes annyit mond a beosztottjának, hogy „meg akarom találni a csapat alfáját”, majd itt véget is ér a snitt. Az nem derül ki, hogy kiben találja meg, de még néhány masírozást próbálnak az akadémia kertjében.

színészek, katonák
A jelenetben terepre indulnak a katonák. Fotó: Szilléry Éva

 

Az Angyalbőrben után megint katonai sorozatban látható Mészáros Zoltán  

Münchenben él és játszik Mészáros Zoltán vezérkari ezredes, aki az Angyalbőrben című katonai sorozat sztárja volt a rendszerváltás idején. Mint lapunknak elmondta, egy idő után azért hagyta el az országot és távozott először Erdélybe dolgozni, mert nem tudott kikerülni abból a skatulyából, amit a sorozat főszerepe jelentett neki, mindenhol a sorozatban megformált karakterét akarták látni tőle.

színészek, katonák
Mészáros Zoltán, az Angyalbőrben sztárja. Fotó: Szilléry Éva

– A jelenlegi forgatáson tulajdonképpen csak vissza kellett hozni azt, ami harminc éve volt a sorozatban. Mégis egészen más a világ. Az Angyalbőrben az átkos utolsó szerepe volt. Még elvtársként kezdtük el az egészet. Olyan nyelvet fogalmazott meg az a sorozat, ami addig teljesen ismeretlen volt. Bekerül a kommunista hadseregbe egy ember, aki szétfeszíti az egészet. Hatalmas szabadságot hozott a rendszerváltás hajnalán, szórakoztató film volt, ezért szerették annyira az emberek – mondta a színész, aki az utószinkronok idején Marosvásárhelyre szerződött.

 

Kamarás Iván: Ez az egyik énünk

Nagyon jó forgatókönyvnek és remek gárdával épülő, minőségi munkának találja a sorozatot Kamarás Iván, aki ezredesként konok, kemény katonát alakít. 

színészek, katonák
Háromdimenziós karaktert alakít Kamarás Iván. Fotó: Megafilm/Hortobágyi Júlia 

 – Minden fiúgyereknek annak idején vágya volt katonáskodni. És nem véletlen, hogy az összes Rejtő Jenő-könyvet bújva, én magam is gondolatban nagyon sokszor a francia idegenlégióban voltam. 

Ez az egyik énünk, szerintem. Nekem a küzdősportos harcművészeti múltam miatt. Jó egy kicsit belemerülni. Háromdimenziós karaktert alakítok, megvannak a saját érdekei és motivációja, ezeket igyekszik érvényre juttatni, ezért áll ki. 

Saját világlátását képviseli, elég határozott formában. Felettes lévén, igyekszik a dolgok ütőerén tartani a kezét – mondta a színész. Mint mondta, jó ideje nem dolgozik színházi produkciókban, és nagy élmény számára egy ilyen forgatáson ennyi kollégával együtt lenni.

 

Nem volt kétséges: női rendező kell a sorozatba!  

A női rendező kiválasztása tudatos döntés volt, mert a producer úgy látta, hogy ahol ennyire sok férfiönérzet van együtt, oda egy női vezetőre van szükség.  

Dombrovszky Linda a dokumentumfilmezés területéről jött, de egyebek mellett A helység kalapácsa, A Pilátus, a Kockaember, Don Juan kopaszodik című munkákkal kis- és nagyjátékfilmekben is bizonyított. 

– Egy hadsereg kicsit úgy tud működni, mint egy stáb. Meg lehet nézni, hogy megvannak azok a szerepek, mint a katonaságban. A fegyelem és a csapatmunka pedig mindkettőnek az alapja. Számomra a motivációgyűjtés különösen fontos volt, mert csak hírből ismertem a katonaságot. A forgatás előtt komoly felkészítést kaptunk, azt kell mondjam, hogy minden egyes karakter mögött ott van egy katona, aki formálta a figurát – fogalmazott a rendező.  

színészek,katonák
Dombrovszky Linda, Csórics Balázs és Györgyi Anna. Fotó: Szilléry Éva

A sok egyenruhás, kigyúrt szereplő között még egy törékeny, finom nő bukkan fel: Györgyi Anna, aki Vass Edit főtörzsőrmestert játssza. Anna édesapja katonatiszt volt és egy ideig dolgozott is a forgatás helyszínén. A laktanyában zajló jeleneteknél forgat egyedül a színésznő, az iraki jelenetekben, amit vidéken vesznek fel, azokban nincs szerepe.  

 

 

„Olyan anyaszerű figura vagyok”

Az alezredest játszó Györgybíró Zsolt segédje mindenben aládolgozik, megszervezi a napjait.

színészek, katonák
A munkáját eltökélten és profin végző főtörzsőrmestert alakít Györgyi Anna. Fotó: Megafilm/Hortobágyi Júlia

– Jelen vagyok az életében, a magánéletéről is sokat tudok, segítő, anyafigura vagyok. A szakértő, Pálinkás Szilveszter mondta, hogy mennyire sokat számít az altiszt szerepe. Én a laktanyában forgatok, 15-20 napom van. Jó katona vagyok, egy érzékeny ember, aki végzi a munkáját. Ennek a nőnek nincs családja, és ez a közösség a mindene, ebben éli ki magát. 

Nem kőkemény nő, hanem egy professzionális munkatárs. Nagyon jó érzés, élvezem, hogy ennyi férfi között dolgozhatok. Látni, hogy azt a sok nagydarab férfit egy nő rendezi, egészen csodálatos! 

Közben nekem ez a szigorú rend nagyon hasonlít a színházhoz, ott is van három figyelmeztető csengetés, hierarchia, komoly fegyelem. És ott is jelen van az az érzés, hogy ha jó a közeg, az nagyon erős közösségi élményt képes adni – magyarázta a színésznő, aki törékeny alkata ellenére gyakran játszik kemény nőket. 

A TV2 műsorán lehet majd látni a katonai sorozatot és mint Helmeczy Dorottya lapunknak elmondta, a Tündérkert bebizonyította számukra, hogy szükség van ilyen produkciókra.

Az, hogy ma legyen magyar sorozat, ami bármikor visszanézhető, újrajátszható és a mi színészeink vannak benne, a mi hőseink, azt a Tündérkert sikere bemutatta. Úgy gondolom, hogy a S.E.R.E.G. is ide kerülhet

– fogalmazott a producer.

 

 

Borítókép: Györgyi Anna és Dombrovszky Linda a forgatáson (Fotó: Szilléry Éva) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.