Ötvös Csilla már ötévesen tudta, hogy opera-énekesnő lesz

A Halhatatlanok Társulatának tagjává választott Béres Ferenc-díjas opera-énekesnőt harmincöt évig láthatta a közönség az Opera színpadán. A zenészcsaládból származó Ötvös Csilla mesélt pályája legfontosabb állomásairól, a tanításról és múltról is.

Forrás: Kultura.hu2024. 01. 25. 21:00
Ötvös Csilla
Fotó: Facebook/Ötvös Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha újrakezdhetné, akkor is opera-énekesnő lenne Ötvös Csilla, elmondása szerint ugyanis ez számára inkább hobbi, mintsem feladat.

Ötvös Csilla
Ötvös Csillát tavaly a A Halhatatlanok Társulatának tagjává választották (Forrás: Facebook/Ötvös Csilla)

Nem vagyok tapsrajongó, de amikor egy-egy áriám után kitört a taps, gyakran felsóhajtottam – elmondhatatlanul jólesett a közönség szeretete. Ötévesen raccsolva azt mondtam: „kojojatúr” leszek

– mesélte a Kultúra.hu-nak.

A portálnak elárulta: 2009-ben 35 évnyi éneklés után tette le a lantot. Jubileumi előadása a Figaro házassága volt, ahol Marcellinát játszotta. Félállásban azonban még mindig tanít, öt növendéke van a Weiner Leó Katolikus Konzervatóriumban, sőt a pandémia idején még énekiskola-videókat is készített nótaénekeseknek YouTube-on. Úgy véli, az énektanítás elég rossz állapotban van hazánkban, ugyanis „rengeteg badarságot hordanak össze az énektanárok.”

Élvezem a tanítást; különösképpen a tehetséges diákokkal. De gyakran még azoknak is tudok „hangot csinálni”, akiknek azelőtt nem volt. Mondhatni hangdoktor lettem.

– árulta el.

A zenei tehetség nem új keletű a családjában: bátyja Ötvös Csaba már 2013-ban a Halhatatlanok Társulatának tagja lett.

Két oldalról örököltük a zenei tehetséget. Kolozsváron élő apai nagymamám gyönyörűen énekelt. Az 1920-as években édesapámmal több koncerten is fellépett. Az anyai dédnagyapám pedig kántor volt. Édesapám tanult énekelni, csodálatos hangja volt, de nem sikerült zenei pályájára kerülnie. Erősen belénk plántálta, szorgalmazta, hogy énekesek legyünk. Huba bátyám egész nap zongorázott, mi Csabával pedig énekeltünk.

– emlékezett vissza, majd hozzátette: hallatlan nagy öröm volt szülei számára, hogy mindhárman művészek lettek.

Ötvös Csilla nagyon sok A varázsfuvola-előadásban játszotta Papagenát, mindemellett tévés szereplésekben sem volt hiány. Legismertebb közülük az 1976-ban készült A sevillai borbély Szinetár Miklós rendezésében. 1993-ban kezdett tanítani a Weiner Leó Konzervatóriumban, valamint 15 éven át mesterkurzusokat is tartott a barcelonai Sabadell és a Mollet de Vallès-i konzervatóriumban.

A művésznőről szóló teljes cikket az alábbi oldalon olvashatják.
 

Borítókép: Ötvös Csilla (Forrás: Facebook/Ötvös Csilla)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.