Az ukrán tiszt nem akar hazamenni

– Mindig foglalkoztatott, hogy a rendszerváltás időszakát miért nem írják meg a kortársak, beleértve magamat is. Egy történet járt a fejemben egy ukrán tisztről, aki a szovjet csapatok kivonulásakor nem akart hazamenni, és megpróbálták elbújtatni a helybeliek – mondta Zalán Tibor József Attila-díjas író. A Zenthe Ferenc Színház felolvasószínházi produkcióként mutatja be az alkotó groteszk színpadi játékát.

2024. 01. 17. 5:29
 Zalán Tibor, ukrán tiszt a főszereplője darabjának
Zalán Tibor Költő, Író, Drámaíró, Dramaturg 20230923 Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert módszer volt, hogy a háború idején a nőket úgy bújtatták el a megszálló orosz katonák elől, hogy trágyadomb alá rejtették őket. Zalán Tibor Szásáját a magyarok bújtatják a trágyadomb alá, de éppen az „övéi”, vagyis a kivonulni készülő megszállók elől, mert az itt akart maradni. Történik mindez a rendszerváltás idején. Az ukrán Szását, merthogy a Szása i Szása című tragikomédiában szinte mindenki Szása (illetve van még néhány Béla is, például a párttitkár, aki a saját hatalma átmentésével foglalkozik, és a helység papja). 

 Zalán Tibor, ukrán tiszt a főhőse darabjának
Eljátszottam a gondolattal, hogy az ukrán tiszt jól érzi itt magát Fotó: Bach Máté

 

Egy identitástól és mindenétől megfosztott társadalmat ábrázol a darab, amit egy komikus szituációval tör meg az író.

 A történet 1991-ben, egy magyarországi kisvárosban játszódik, ahol a szovjet laktanyát kezdik összepakolni, ami azt jelenti, hogy minden mozgatható – a géppuskától vagy a kézigránáttól a tankig – a piacra kerül.

– Eljátszottam a gondolattal, hogy mi van akkor, ha az ukrán tiszt annyira összebarátkozott a helyiekkel, beilleszkedett a megszállt ország életébe, mindennapjaiba, hogy nem akart többé hazamenni. 

A történet az olajszőkítés időszakában játszódik, mindenki jól akar járni, nyerni a rendszerváltáson, és azon igyekszik, hogy átmentse magát valahogyan az új rezsimbe.

Tragikomédia kerekedett belőle; kimondottan kedvelem és művelem az olyan drámákat, amikor a nevetéstől harsogó nézői torkokra forr a fene nagy jókedv – fogalmazott az alkotó.

A drámát Szegeden mutatták be Merő Béla rendezésében, nagy sikerrel, a kultúra napján pedig Salgótarjánban, a Zenthe Ferenc Színházban lesz látható. A helyzetkomikummal és bő nyelvi humorral indító darab folyamatosan készíti elő a tragikus végkifejletet, Szása ugyanis rendszeresen rémálmokkal küzd, amelyek a pusztulás felé mutatnak. Miért hagyta ki eddig a kortárs irodalom a rendszerváltást, és miért olyan izgalmas ezt drámában bemutatni? Előbbire a szerző sem tudja a választ, csupán úgy véli, a társadalom nagy részének nem volt érdeke, hogy átalakuló világuk mélyebb drámáját megfejtsék. 

 Zalán Tibor
Az ukrán tisztet is a trágyadomb alá rejtik, mint anno az oroszok elől menekülő nőket Fotó: Bach Máté

– A rendszerváltás érdekessége, hogy mindenki drámai fordulatot várt tőle, vagyis azt, hogy a szabadság, a demokratikus játékszabályok egységessé teszik a népet, de az nem következett be. Végső soron egy szétesett, tönkrement idegrendszerű társadalmat eredményezett. Magam sem tudom megmondani, hogy az emberekben mi a valódi dráma, ami lezajlott.

 Tény, hogy sok haszonélvezője volt ennek az időszaknak és mivel bizonyos köröknek abszolút nem érdekük, hogy ezt megírjuk, nem tudjuk átlátni a paramétereket, tehát kisiklik a kezünk közül a téma. 

Nagy kérdése például ennek az időszaknak a kárpótlás, illetve a valódi kárpótlás hiánya. Az igazi konfliktus mégis a családok szétesése, a barátságok felbomlása, a szeretet szétzüllése volt. Erről még nem olvastam jó és érvényes drámát, bár az is lehet, hogy nem került ilyen a kezembe, nézőként a szemem elé – összegezte Zalán Tibor. 

A Zenthe Ferenc Színház eme darabot Sándor Zoltán rendezésében január 22-én egyelőre felolvasószínházi előadásként mutatja be, amelynek esszenciája, hogy a művészek minimális díszletben és kellékekkel, a szövegkönyvet olvasva adják elő a darabot.


 

 

Borítókép: Zalán Tibor (Fotó:Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.