Tematikus nap a TechnoCool jegyében

Tavaly október végétől látogatható a Magyar Nemzeti Galéria „TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989–2001)” kiállítása. A kiállítás egy olyan fiatal művészgeneráció gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás után, az 1990-es években a szabadságot, a gazdasági és kulturális nyitottságot felszabadító élményként élte át.

Forrás: Várkert Bazár2024. 01. 16. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra, a partik új vizuális világa meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, a bennük felvetett kérdésekben is megjelent. A TechnoCool-tárlat a vizuális kultúrán, a flyerek és lemezborítók világán, az irányt mutató elektronikus zenéken keresztül nemcsak az akkor volt fiatalokat invitálja negyed évszázados visszautazásra az időben. 

A kiállítás több mint félszáz alkotó művein keresztül, a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kismértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be.

Az izgalmas és a mai napig újszerűnek ható képi világot megjelenítő műalkotásokat látványos, több zenehallgatási, videós és edukációs ponttal kiegészített enteriőrben láthatja a közönség.

A kiállításon bemutatott magyar művészek a rendszerváltás után a művészetben új önkifejezési lehetőséget láttak. A művészet hagyományos médiumai mellett 

az új képi eszközök, a képszerkesztő programok és a számítógép kínálta lehetőségek egy egész generáció számára az önmeghatározás új formáit jelentették. Munkáik ma is frissek, inspirálók és felszabadítók.

A kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Galériával együttműködésben jött létre a Várkert Bazárban kísérőprogramként egy olyan tematikus nap, amely február 3-án délután zenei és grafikai workshopokat, audiovizuális installációkat, filmvetítéseket és kerekasztal-beszélgetéseket kínál az érdeklődők számára a ’90-es évek klubéletéről, vizuális kultúrájáról, technológiai fejlődéséről.

Kerekasztal-beszélgetések:

16.00–17.30 A ’90-es évek klubéletének fejlődéséről, fesztiválokról, közösségi terekről: Bóna Márk „DJ Marka” (ex-Kultiplex), Kanizsai Kiss András (Secret Factory), Kántor István „Isu” (Alkotótábor), Prieger Zsolt (Anima Sound System)

18.00–19.30 A szubkultúra stílusjegyei, vizualitása, arculati elemek és öltözék: Kiégő Izzók (visual artist), Mayer Balázs „Kenguru” (divattervező), Petrányi Zsolt (művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria kiállításának kurátora)

20.00–21.30 Technológiai fejlődés és a zene változása: a zenei evolúció gyökerei és hatása a jelenkorra: Bernáthy Zsiga,  Erdélyi Zsolt „Superman”, Jay Lumen, Milkovics Mátyás (NEO)

Vetítések:

15.00 Budapest Underground – elektronikus zene (90 perc)
16.30 Partik népe (51 perc)
17.30 Budapest Underground – elektronikus zene (90 perc)
19.00 Partik népe (51 perc)

Workshopok:

15.00–19.00 Grafikai workshop az aulában – flyer- és zine-készítés – fénymásolás 
16.00–19.00 Ismerkedés Bernáthy Zsiga szintetizátoraival a Borospincében

Egész délután drogprevenciós élőkönyvtár a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat és a Forrás Lelki Segítők Egyesület közreműködésével.

22.00 órától a magyar elektronikus zenei klubéletben ismert DJ-k pörgetik fel a hangulatot, akik már a technokorszak születésénél is bábáskodtak, valamint azok is, akik továbbviszik, folyamatosan megújítják az elektronikus zenét. Az éjszakai programok külön jeggyel látogathatók.

A tematikus nap során kedvezményesen, tárlatvezetéssel tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989–2001) című kiállítása. A tárlatvezetések időpontjai az alábbi linken érhetők el. A tárlatvezetés indulási pontja: Magyar Nemzeti Galéria, C épület, információs pult

Borítókép: A kiállítás február 11-ig megtekinthető (Forrás: YouTube/Magyar nemzeti Galéria)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.