Képzőművészeti csemegék a szomszédban

A bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum-KHM) először rendez nagyszabású Rembrandt-kiállítást: az október 8-án nyitó tárlat hatvan festményt, rajzot és nyomatot mutat be a XVII. századi holland festőművésztől és tanítványától, Samuel van Hoogstratentől.

Forrás: MTI2024. 02. 03. 9:00
Rembrandt
Torino, 2022. december 15. Rembrandt Harmenszoon van Rijn 17. századi holland festõ (1606-1669) Önarckép Pál apostolként címû festménye a torinói Sabauda Galériában nyílt Rembrandt-kiállításon 2022. december 15-én. A Sabauda Galéria a Savoyai-ház tagjai által az évszázadok során felhalmozott képzõmûvészeti alkotásoknak ad otthont. MTI/EPA-ANSA/Tino Romano Fotó: Tino Romano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rembrandt – Hoogstraten. Farbe und Illusion című kiállítás középpontjában a színek és az illuzionisztikus technikák állnak – olvasható a Vienna Offices közleményében. Mint írták, Rembrandt festményei közül hat a KHM saját gyűjteményéből származik, illetve kölcsönbe adott alkotások is érkeznek: például a New York-i Metropolitan Museum of Arttól, a londoni Royal Collectiontől, a párizsi Louvre-ból vagy a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumból, illetve magángyűjtőktől.

Rembrandt
Rembrandt Harmenszoon van Rijn XVII. századi holland festő (1606–1669) Portrait of Old Sleeper című festményét nézi egy látogató a torinói Sabauda Galériában nyílt Rembrandt-kiállításon 2022. december 15-én (Forrás: MTI/EPA-ANSA/Tino Romano)

A múzeumban a szezon február 13-án kezdődik a Prunk & Prägung. Die Kaiser und ihre Hofkünstler című kétrészes kiállítással, amelynek egyik helyszíne a Kunstkammer, a másik pedig a Münzkabinett.

A tárlat az udvari művészek szerepét vizsgálja többek között hatvan medál és egyéb műalkotás mentén az 1500-as évektől a Monarchia végéig, 1918-ig.
Március 18-tól lesz látható a Holbein. Burgkmair. Dürer. Renaissance im Norden című kiállítás: a korai XVI. század híres művészeinek több mint 160 festménye, szobra és egyéb alkotásai segítségével mutatja be a tárlat, hogy miként szorította ki a gótikát és nyert teret a reneszánsz a Fugger-város, Augsburg művészetében – áll a közleményben.

Borítókép: Rembrandt Harmenszoon van Rijn XVII. századi holland festő (1606–1669) Önarckép Pál apostolként című festménye a torinói Sabauda Galériában nyílt Rembrandt-kiállításon 2022. december 15-én (Forrás: MTI/EPA-ANSA/Tino Romano)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.