Úgy gyönyörködhetünk Rembrandt remekművében, mint soha azelőtt

Az amszterdami Rijksmuseum hétfőn elérhetővé tette honlapján Rembrandt van Rijn Éjjeli őrjárat című mesterművének hatalmas méretű, részletgazdag fotóját.

Forrás: MTI2022. 01. 04. 12:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portál a képet a legrészletesebb fotónak nevezte, amely valaha műalkotásról készült. A múzeum arra számít, hogy szakértők és műkedvelők egyaránt értékelik majd a lépést. Különösen azért, mivel a pandémia miatt a múzeum zárva tart.

A 717 gigapixeles fotó lehetővé teszi a nézők számára például, hogy ráközelítsenek Frans Banninck Cocq kapitány portréjára, és megszemléljék, hogy a XVII. századi mester hogyan festette apró ecsetvonásokkal a fehér pöttyöket a szemébe, amivel életre keltette a tekintetét. A fotó az idők próbáját kiálló, több száz éves festmény apró repedéseit is megmutatja.

A valódi vászon mérete 379,5 × 453,5 centiméter, de a fotón minden egyes pixel öt mikrométert vagy 0,005 négyzetmillimétert jelent, vagyis egy-egy pixel kisebb egy emberi vörösvérsejtnél.

Az Éjjeli őrjáratot két hét múlva új vakrámára feszítik, mivel a festmény vászna kicsit meghullámosodott, mikor a Rijksmuseum felújítása miatt átmenetileg egy másik galériában helyezték el.

Az olaj-vászon festményt Rembrandt az amszterdami polgárőrségről festette. Az alkotást már több alkalommal restaurálták. Jelenlegi vakkeretére 1975-ben feszítették fel. A múzeum azt követően dönti el, hogy szükség van-e újabb restaurálásra, miután a képet új vakrámára feszítették.

A festmény IDE kattintva tekinthető meg.

Borítókép: Rembrandt Éjjeli őrjárat című festménye (Forrás: Wikipédia)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.