Azok a hetvenes évek…

A Hír TV Szélesvásznú történelem mai epizódjában az 1976-os A kard című filmről beszélgetnek. Zavaros Eszter vendége Pásztor Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, valamint Szokolay Domokos történész.

2024. 02. 03. 11:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1976-os A kard című filmet Dömölky János rendezte, operatőre Zsombolyai János, szereplői pedig a korszak nagy színészei, úgymint Őze Lajos, Sinkovits Imre, Kállai Ferenc, Tordy Géza vagy Pásztor Erzsi. A történet szerint Bojti Sándor, a Belvízlevezető Vállalat igazgatóhelyettese feleségével együtt megszakítja európai turistaútját, ugyanis egy bécsi árverésen arra a kardra lelnek, amellyel az osztrák uralom ellen küzdő Zrínyit és Frangepánt annak idején lefejezték. Minthogy a magyar hivatalos szervek nem érdeklődnek a történelmi jelentőségű tárgy iránt, Bojti elhatározza, hogy autóját eladva maga vásárolja meg a kardot. Úgy érzi, hazafias dolgot cselekedett, és lelkében máris hősnek érzi magát. Nem számol azonban a kor bürokráciájával…

Pásztor Erzsi
Pásztor Erzsi a Szélesvásznú történelem adásában. Fotó: Hír TV

Pásztor Erzsi egyebek mellett arról beszél a Szélesvásznú történelem epizódjában, milyen sokat jelentett neki, hogy Sinkovits Imrével, Haumann Péterrel és Tordy Gézával játszhatott együtt a filmben. Mint mondja, a Színművészeti Főiskolán Szinetár Miklós első osztályának tagjaként már másodéves korában lehetősége volt a Nemzeti Színházban statisztálni, ekkor ismerte meg Sinkovits Imrét, akit Az ember tragédiája Ádámjaként láthatott a színpadon. Évekkel később találkoztak a filmgyár udvarán, bemutatkozott neki:

Felugrott és azt mondta azzal a gyönyörű orgánumával: «Hogy képzeli, hogy én elfelejtettem Pásztor Erzsit! » Megölelt, összecsókolt, és ez nagyon jólesett!

– eleveníti fel a színésznő a műsorban.

Pásztor Erzsi azt is hangsúlyozta, hogy a szakmája iránti alázat semmit sem változott, ahogyan a nagy művészek iránti tisztelet sem. 

– Az, hogy letegezhettem Máthé Erzsit, amikor bementünk a Nemzeti Színházba, az olyan ajándék volt, amit halálomig őrzök.

A műsor második részében Zavaros Eszter vendége Szokolay Domokos történész, akivel a film kortörténeti hátteréről beszélgetnek, többek között arról, hogy 1976-ban hogy működött a vámrendszer. 

Szokolay Domokos történész. Fotó: Hír TV

A rendszer igyekezett kihasználni, hogy ha mondjuk Nyugatról jöttek turisták Magyarországra, akkor ők pénzt is hoztak magukkal, tehát igyekezett magáról egy pozitív képet mutatni, és reklámozni, hogy ez már nem az a rendszer, mint ami ’56 után, a megtorlások idején volt.

Mint elhangzik, a film a hétköznapi emberek szintjén játszódik, és a magyar társadalom – részben a mai magyar társadalom – elé tart görbe tükröt. – Bár erre az időszakra sokszor nosztalgiával tekintünk vissza, az árnyoldala ebből az időtávlatból talán már jobban látható, és ezek a kis apróságok az önképünkhöz hozzá tudnak tenni – mutat rá Szokolay Domokos.

A Szélesvásznú történelem aktuális epizódja ma délután 17.30-tól látható, A kard című film pedig 19.10-től a Hír TV műsorán.

Borítókép: A Szélesvásznú történelem e heti adásának vendégei (Forrás: Hír TV)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.