Drámai volt testközelből látni a földrengés pusztítását a Kerekes Band tagjainak

– Összeszorult a szívünk a foghíjas telkek és a lerombolt házak láttán – mondta Fehér Viktor, az ethno funk irányzatot képviselő együttes dobosa. A Kerekes Band a tavalyi földrengés túlélőinek tartott koncertet Törökországban, több száz károsultnak nyújtva különleges zenei élményt. A program a magyar–török kulturális évad részeként valósult meg.

2024. 02. 26. 15:00
Kerekes Band
Fotó: Fodor Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élményt és erőt adni a tragédiát átélteknek – ez volt a célja a Kerekes Band koncertjeinek Törökországban. Mintegy hatszáz túlélő élvezhette az együttes dalait múlt héten Osmaniyében és Malatyában, ahova a zenekar a magyar–török kulturális évad keretében kapott meghívást. Fehér Viktor dobos a Magyar Nemzetnek arról beszélt, mennyire szívszorító volt a több órás úton a pusztítás nyomait látniuk. 

Kerekes Band
Évek óta jár Törökországba a Kerekes Band. Forrás: A zenekar Facebook-oldala 

– Most realizáltuk, hogy milyen körülmények vannak a földrengés után: foghíjas telkek, lebontott házak mellet mentünk el. Az út szélén almát áruló ember elmesélte, hogy az üzlete összeomlott, ezért állította az út mellé a „boltot” – mesélte a zenész. 

A zenekar török kapcsolódása Egerhez vezethető vissza, az egri Török Fürdőben vették fel ugyanis a  Live: Water (Víz) című lemezüket, amely a török–magyar hagyományra helyezte a hangsúlyt. Kétszázezer darab aranyozott mozaikkal burkolt kupola alatt, a leengedett medencébe épített színpadon rögzítették az anyagot, amelyet végül a török televízió is sugárzott. A korábbi szokásuktól elérően, akusztikus hangszerelésben jelentkezett az együttes. A zenék hangulatát is a helyszínhez igazították: áthangszerelt saját számok, illetve belső-ázsiai, kaukázusi és török dalok előadásával. 

A felvételt követően a zenekar többször koncertezett Isztambulban, de jártak Azerbajdzsánban is. 

– Különösen megható volt, hogy sok-sok fiatal már jóval a koncertkezdés előtt, hat óra körül megjelent a hangbellásunkat figyelni. Ott tudtuk meg, hogy nekik, akik átmeneti helyeken, konténertáborokban élnek a tragédia után, olyan szigorú rend van, hogy nem tudják a koncertet a végéig élvezni. Sokan el is mentek nyolc óra körül – mesélte a művész. Pontos statisztikákat nem tud, de mind a két nagy terem megtelt, körülbelül hatszázan hallgathatták a Kerekes Band koncertjeit. 

Kerekes Band
Két koncertet adott a Kerekes Band. Fotó: A magyar–török kulturális évad Facebook-oldala 

– A koncert után sérült gyerekek jöttek oda hozzánk a tanáraikkal. Kaptam tőlük egy kulcstartót, ami ebben az otthonukat elveszített fiataloktól nagyon erős szimbólum. Olyan területről, ahol ki tudja, hány lakás dőlt össze, és mikor lesz újra saját otthona ezeknek a fiataloknak, egy kulcstartót hazahozni, fontos és szívszorító gesztus – mondta. Hozzátette, benne is volt némi félelem, amikor a szállodában lefeküdt, hogy milyen lehet rendszeres földrengésveszélyben élni. 

A zenekar három török dalt is előadott, köztük egy török énekmondó dalát, amelyet hatalmas ovációval fogadtak a helyiek. 

Több mint egy éve annak, hogy hatalmas földrengések pusztítottak Délkelet-Törökország és Szíria északi részén. A tragédiában több tízezer ember meghalt, és további 125 ezer megsérült. Tizenhárom várost érintett a katasztrófa, köztük Antakyát is, ami a délkelet-törökországi Hatay tartományban fekszik.

 

A magyar–török kulturális évad keretében a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének századik évfordulója tiszteletére egymás kulturális kincseit bemutató programsorozat indult idén. Az első olyan próbálkozás ez, amikor a két nemzet paralel egymás kultúráját mutatja be egy éven belül a saját országában. Hoppál Péter, a kulturális évad megrendelésének előkészítéséért és lebonyolításért felelős kormánybiztos egy interjúban arról beszélt, hogy annak gyökerei, hogy a törökök rokoni, testvéri népnek tekintenek minket, nagyon mélyre hatolnak a népi emlékezetben, a honfoglalásaink előtti időszakra nyúlnak vissza. Elmondta, hogy bizonyított tény: bő ezerötszáz évvel ezelőtt az ótörök népséggel egymás mellett éltünk. Ebből származtak házasodások, motívumkincsek keveredései, sőt a népdalkincsünk is mutat rokonságot. A kulturális rokonság bemutatására törekszik az egész éven át tartó programsorozat. 

 

 

Borítókép: Kerekes Band (Fotó: Fodor Gábor) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.