Világhírű zenész segíti a magyar tehetségeket

Több éve támogatja a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a Ferenczi György és az Első Pesti Raczkák zenekar révén életre hívott Válaszút workshop programot, amely fiatal muzsikusoknak segít professzionális zenésszé válni. A workshop program legutóbbi résztvevői bemutatkozó koncerten lépnek a közönség elé március 24-én a Magyar Zene Házában.

Forrás: Petőfi Kulturális Ügynökség2024. 03. 21. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programot évekkel ezelőtt egy akusztikus workshoppal indította el a Ferenczi György és az Első Pesti Raczkák zenekar a Mediawave fesztivál keretén belül. A szervezők azt tapasztalták, hogy a fiataloknak nagy szükségük van útmutatásra abban, hogyan kell felépíteni és működtetni egy zenekart. Ebben nyújtanak gyakorlati ismereteket a Válaszút workshop program ingyenes képzései.

A program hangsúlyos missziója, hogy eszköztár és szemlélet terén a tehetség mellé segítséget nyújtson a Kárpát-medence magyarlakta területein az új zenészgenerációnak. 

A workshopok anyagába három éve integrálják a legkorszerűbb amerikai oktatási módszereket, együttműködve a Morehead State Universityvel.

A kiscsőszi Kultúrpajtában kéthetente tartott, minden zenei stílusra nyitott worshopokat Ferenczi György és az Első Pesti Raczkák zenekar tagjai vezetik, a kurzusok során olyan módszertannal dolgoznak, amely eredményesen ötvözi a saját tudáskészletüket az amerikai zenei szcénában szerzett tapasztalatokkal. 

A zeneipari konzultációkat is magába foglaló program korosztálytól függetlenül segítséget jelenthet minden olyan hangszeres zenész és énekes számára, akik szeretnének összhangban, együttműködően dolgozni egy zenekarban.

A program részeként ezen a héten Magyarországra látogat Raymond McLain, a Morehead State University nyugalmazott tanszékvezetője, aki a legendás McLain Family Band vezetője is. Raymond McLain mentorálásával immár harmadik éve tanulnak magyar népzenész fiatalok az Egyesült Államokban. A Válaszút workshopokon már zajlik a közös munka az amerikai zenész ikon, valamint a Ferenczi György és az Első Pesti Raczkák zenekar között. Ennek eredményeit mutatják be március 24-én a Magyar Zene Házában, ahol színpadra lépnek még a mentorprogramban résztvevő Katlan és Kaptza zenekarok fiatal tehetségei, továbbá meghívott vendégek is. A koncert előtt pódiumbeszélgetés keretében kaphatunk betekintést a képzési programba.

A március 24-i koncert részletei a Magyar Zene Háza oldalán találhatók meg.

Borítókép: Raymond McLain és Ferenczi György (Forrás: Magyar Zene Háza)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.