Dupla megnyitó a Capa-központban: változatok játékosságra

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ két, fiatal alkotók munkáit felsorakoztató kiállítást nyitott meg április 18-án. A Capa Központ látogatói egyfelől a játék, másfelől a film és fotó kapcsolatának értelmezési rétegeibe leshetnek bele.

2024. 04. 19. 16:30
Capazine és Átlátás - dupla kiállításmegnyitó
Az április 18-án megnyílt tárlatok egészen június 2-ig látogathatók a Capa Központban. Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dupla kiállításmegnyitót tartott a Capa-központ április 18-án 18 órától. Mindkét tárlat az intézmény fiatal fotográfusok előmenetelében betöltött szerepét láttatja: a galériatérben történő bemutatkozási lehetőség sorsfordító lehet egy-egy alkotó karrierútjában.

capa központ
Dupla kiállításmegnyitót tartott április 18-án a Capa-központ (Fotó: Havran Zoltán)

A Capa-központ bemutatja: Capazine let’s roll! 

A Capa-központ immáron hatodik alkalommal rendezte meg a Capazine című workshopot, amelynek részeként pályakezdő vagy még egyetemre járó fotográfusok egy adott tematika mentén közösen gondolkodnak, miközben kialakítanak egy narratívát egymásra hatva és egymáshoz idomulva. 

A párba osztott résztvevők saját, egyéni látásmódja is fel-fel sejlik, miközben az alkalmazkodás, a másikhoz való idomulás gesztusait is felfedezhetjük.

A 2017 óta tartó programban idén a film és fotográfia határterületére, konkrétabban az állókép és a mozgókép kapcsolatára koncentráltak. 

A kiállítás kurátorai Gelencsér Gábor esztéta, ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense és Mucsi Emese, a Capa-központ kurátora. A kiállító művészek Bihari Ágnes, Fuska Nikol, Gara Ádám, Hajdu Levente Zsigmond, Harsányi Gergely, Józan Adrienn, Kocsi Olga, Lichtner Dorina, Nagy Iza, Pamuki Krisztián, Ránki Dániel, Rumann Gábor, Schór Ádám, Szövérffi Adrienn, Tompa Lukács, Tóth Hanga, Zséger Olívia. 

Játék

A térben helyet kapott másik tárlat a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója Átlátás című kiállítássorozatának részeként valósult meg. A 2024-es pályázaton szakmai zsűri öt alkotó és kurátor párost választott ki, akik egy-egy budapesti galériában kaptak lehetőséget egyéni projektjeik megvalósítására. Tóthová Emese Játékidő — A négy fal között tárlatának kurátora Kereszty Anna. 

Tóthová legújabb sorozata a felnőttkori játékosság vizsgálatával foglalkozik, és egyben a tét nélküli játék fontosságára koncentrál. A kísérleti munka könnyedséget és játékosságot ígér.  

Capazine és Átlátás - dupla kiállításmegnyitó
Tóthová Emese az Átlátás című projekt részeként kapott kiállítási lehetőséget a Capa-központban (Fotó: Havran Zoltán)

Megnyitó

A kettős kiállításmegnyitón Gellér Judit, a Néprajzi Múzeum MaDok-programjának muzeológusa és a MOME Fotográfia MA szak adjunktusa mondott beszédet, aki kiemelte a játékosság és játék szerepét és jelentőségét a fotográfiában: 

A játék fogalma a filozófiai gondolkodás visszatérő eleme. Szabad és önkéntes tevékenység, amely mentes mindenféle külsődleges kényszertől és saját körein kívül eső célkitűzéstől, a résztvevők által elismert szabályai vannak. A művészetben azonban van egy pont, amikor a játék átfordul, tétje lesz és a munka része lesz. Vilém Flusser A fotográfiai filozófiája című könyvében a fényképezőgépre egyfajta játékszerként hivatkozik, és mint apparátus, az általa kínált szabályok merevségének kijátszására serkent.

Capazine és Átlátás - dupla kiállításmegnyitó
A Capa-központ új tárlataira nagyon sokan voltak kíváncsiak (Fotó: Havran Zoltán)

Kereszty Anna szintén felszólalt, mivel az Átlátás pályázaton keresztül a kurátorok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra — utóbbira Mucsi Emese hívta fel a figyelmet. Kereszty Tóthová egy korábbi, inspiráló mondatát idézte fel, ami számára szép összefoglalja a sorozatot: 

Nem azért játszok, hogy fotózhassak, hanem azért fotózok, hogy játszhassak.

Kurátorként úgy érzi, sokat tanult a közös munkából: a folyamat során többek közt arra ébredt rá, hogy a hétköznapi tárgyaira tekinthetünk a nem megszokott módon is. 

A Capazine let’s roll! és a Játékidő – A négy fal című kiállítás április 19. és június 2. között látogatható a Nagymező utcában található Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.