Erdélyi muzsika költözik a Hagyományok Házába

A Magyar Állami Népi Együttes április 26-án újra színpadra állítja Édeskeserű című előadását a Hagyományok Házában. Az új premier kapcsán a darab rendező-koreográfusa, Mihályi Gábor többek között azt is elárulta, hogy mi foglalkoztatta leginkább a műsor megalkotásakor.

2024. 04. 20. 13:00
Magyar Állami Népi Együttes
A Magyar Állami Népi Együttes újra színpadra állítja az Édeskeserű című darabot. Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Állami Népi Együttes április 26-án régi-új előadással jelentkezik, tizenöt évvel első színpadra állítása után ugyanis ismét műsorra tűzik az Édeskeserű című darabot Mihályi Gábor rendezésében. A bemutató szerves része annak az évek óta tartó alkotói folyamatnak, amely korszerű folklórértelmezésével, a színház eszközeinek bátor alkalmazásával és makacs következetességgel mutat rá a gyökereinkre és hagyományos kultúránk fontosságára, mely határokon túlívelően összefog bennünket.

Magyar Állami Népi Együttes
Jelenetfotó a Magyar Állami Népi Együttes régi-új előadásából, az Édeskeserűből. Fotó: Hagyományok Háza

A Magyar Állami Népi Együttes bemutatja: Édeskeserű

Az igazán örök érvényű alkotások sosem mennek ki a divatból, sőt. Sokszor akár még aktuálisabbak is, mint a bemutatásuk idején. Az Édeskeserű című darab ma is arra keresi a választ, hogy mit kezdhet magával a külhonba szakadt, kisebbségben élő magyarság, mit szülnek a furcsa, szinte alig felfogható, az évtizedek során mégis az életünk hétköznapi részévé vált helyzetek.

Bár tizenöt év telt el a bemutatása óta, az aktualitása nem múlt el az előadásnak. Szülőföldünk elhagyása annak elvesztését is jelenti-e? Maradhat-e, és ha igen, mi, hátrahagyott javainkból? – ezek a kérdések foglalkoztattak az előadás megalkotásakor. Úgy gondolom, hogy ez egy örök téma, amely ma is aktuális lehet a közönség számára

– fogalmaz Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője. Az alkotók éppen ezért rendkívül izgatottak a darab fogadtatása miatt, amely alaposan átdolgozva, ám lényegét tekintve mégis változatlan céllal kerül színpadra. Az Édeskeserű felújításakor három fő szempont lebegett az alkotók előtt. Először is meg akarták ismertetni egy új, fiatal generációval, emellett azonban fontos szempont volt, hogy az új táncos generáció is megélje a színpadra állítását. Harmadrészt, de nem utolsósorban Mihályi Gábornak az előadáshoz való személyes kötődése is közrejátszott abban, hogy visszanyúltak hozzá.

Picit frissítjük az előadás képi világát, természetesen úgy, hogy az alapüzenet ne sérüljön. Bizonyos jeleneteket feszesebbre szerkesztettem, és azt is érdemes belátni, hogy a jelen világban talán pontosabban, konkrétabban illik fogalmazni. Ezek itt megtörténnek.

A rendező-koreográfus szerint az első előadás óta eltelt időben rengeteget fejlődtek a táncosok képességei is, és az előadás minden lehetőséget megragad, hogy ezt a nézőknek is átadja, így születik egy már jól ismert dologból mégis valami új.

Az Édeskeserű – címéből adódóan – az ellentétes erők örök egymásnak feszülésére épülő, az alkotók egyéni látásmódját tükröző táncköltemény, mely rapszodikusan ellenpontoz komikumot tragikummal, örömöt bánattal, életet halállal.

A Magyar Állami Népi Együttes vezetőjének megfogalmazása szerint az Édeskeserű mikro emberi életekről szól, amely egyszer drámai, máskor könnyedebb, kevésbé a lélek mélységére ható pillanatokat idéz, tehát hűen leképzi az életet magát. 

Bennem van egy kis fanyarságra, groteszkre hajló szándék is, hogy akármennyire is szépnek látunk valamit, vagy akármilyen boldogok is vagyunk egy-egy pillanatban, az élet mégis mindig beletesz egy kis csavart. Ez is benne van az előadásban

A premier április 26-án, pénteken lesz a Művészetek Házában, jegyvásárlásra a Hagyományok Háza honlapján van lehetőség. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.