A semmiből hozta létre a színpadi néptáncművészet műfaját

A Magyar Állami Népi Együttes Esti dal, avagy „Szálljatok, fiókáim!” – szabad emlékezés Rábai Miklósra című március 24-i bemutatójával emlékezik alapítója halálának fél évszázados évfordulójára.

Forrás: Hagyományok Háza2024. 03. 14. 20:00
Rábai Miklósra emlékezik a MÁNE
Jelenet a Magyar Állami Népi Együttes Esti dal, avagy „Szálljatok fiókáim!” című műsorából (Fotó: Csibi Szilvia) Fotó: Csibi Szilvia Forrás: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rábai Miklós munkásságát halálának ötvenedik évfordulóján méltatja a Magyar Állami Népi Együttes az Esti dal, avagy „Szálljatok, fiókáim!” – szabad emlékezés Rábai Miklósra című bemutatójával. A Magyar Állami Népi Együttes alapítója kortársaival együtt szinte a semmiből hozta létre a színpadi néptáncművészet műfaját. 

Rábai Miklósra emlékezik a MÁNE
Rábai Miklósra emlékezik a Magyar Állami Népi Együttes Esti dal, avagy „Szálljatok, fiókáim!” című műsorával. Fotó: Csibi Szilvia

– 1951-et írunk, nem kell kommentálni a kor kultúrpolitikáját. Kitartó munkájával, koncepciózus alkotóként néhány év alatt világsikerre vezette társulatát. Az előadás az ő szellemiségének állít emléket, kitérve azokra az alkotói dilemmákra is, miként teremthetett egy új, máig élő műfajt  – tekint vissza a kezdetekre Mihályi Gábor együttesvezető, a bemutató rendező-koreográfusa.

A kemény diktatúra éveiben Rábainak meg kellett küzdenie az akkori politikai elvárásokkal: egyrészt megfelelni a politikának, másrészt megfelelni a saját maga erkölcsi és morális elvárásainak. Az alkotók az előadásban a tánc, a vizualitás, a zene és a próza egységére törekszenek, aminek nyomán a néző teljes képet kaphat az alapító művészetéről s magáról a korról.

– Az előadás rendező-koreográfusaként nagyon különleges megoldásokkal operálhattam – folytatja Mihályi Gábor. – Karikírozva gondolataimat a kultúrtörténet első néptáncremixét készíthettük el az első tételben. A popzenében jártasak tisztában vannak a remix jelentésével. Ezúttal a Rábai-életmű zenei világának legizgalmasabb elemeit dolgozta fel a fiatal zeneszerző, Gera Gábor  – fejtette ki az együttesvezető. 
E zenei megoldáshoz társulnak a Rábai-koreográfiák. Megjelennek a néptáncban meghatározó gyűjtések. Az alapító idejében ezek a kutatások gyerekcipőben jártak: másfél évtizedre rá Martin György kezdte el a szisztematikus terepmunkákat. A bemutató megálmodói egy csavarral e gyűjtéseket a második tételbe emelik be, reflektálva egyúttal az együttes népszerű, a közösségi médiákban Akkor és most címmel futó sorozatára. 

A színpadon felvillannak a külföldi sikerek is, különleges formában. A közönség képzeletben eljut Londonba, Párizsba, Olaszországba, Japánba és Brazíliába.

Az időutazásokhoz életképek társulnak, ezeket sanzonokkal színesítik, de Verdi Traviatájából a Pezsgőária, a híres Brindisi is felcsendül. Egy kritikus, egy könyvtáros és egy táncos narrálja az eseményeket. A darab prózai szereplőinek köszönhetően Rábai Miklós is megjelenik. Szóba kerül az alkotás önmarcangoló folyamata, a már említett politikai elvárások; a történet az előadás végére – Rábai szellemében – katarzisba simul.
A bemutatóról bővebb információ a Hagyományok Háza honlapján olvasható.

Borítókép: Jelenet a Magyar Állami Népi Együttes Esti dal, avagy „Szálljatok, fiókáim!” című műsorából (Fotó: Csibi Szilvia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.