Ősi jelképeink, színpompás örökségünk a Szervető ruháin

Szakrális motívumokat fedezhetünk fel a Szervető csapatának alkotásain. Az ízig-vérig magyar ruházati jogvédett termékcsalád alkotógárdája kizárólag a magyarsághoz tartozó szimbólumokat használja és ősi jelképeket jelenít meg minden termékén, amelynek kihagyhatatlan eleme a magyar népművészet. Ambrus Rékával, a Szervető megálmodójával beszélgettünk Szentendrén, a húsvétkor nyílt új márkaboltjukban.

2024. 04. 03. 20:00
szervető
A Szervető termékeinek kihagyhatatlan eleme a népművészet. Fotó: Ambrus Réka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viselje szívvel Magyarország értékeit!– olvassuk a Szervetők szlogenjét. A ruhákat, táskákat, kiegészítőket látva azonnal értjük is miért, hiszen a szebbnél-szebb motívumok, hímzések, autentikus színek viselője csak elkötelezetten hordhatja ezeket a darabokat. Ambrus Réka szerint a hagyományokat őrizni sokféleképpen lehet, emberfüggő, hogy ki, mit ragad meg ebből a végtelen tárházból. Valaki az íjászatban, lovaglásban, solymászásban, valaki zenében, éneklésben teljesedik ki, vagy régi mesterségek művelésével és továbbadásával éli meg a tradícióinkat. A Szervető csapata a szakrális motívumok feldolgozását választotta, mert ez áll a szívükhöz legközelebb. 

szervető
Szakrális motívumok a Szervető ruhákon. Fotó: Ambrus Réka

A Szervető csapat 

– A Szervetőt számos ember hívta életre és spontán történések éltetik és motiválják a mai napig. Minden támogató elismerés, elégedett mosoly a viselőtől, előmozdítja a kitartást a további ötleteléshez, gyártáshoz – mondja az alkotó. 

A ruhákat én tervezem magyar szimbólumok és népművészeti motívumok feldolgozása alapján. A motívumok lényegét és formáját megőrizve gondoljuk újra a mintakincset, így téve újra élővé a hagyományt. A kollekciókra jellemző, hogy hétköznapokban hordhatók, szerényen, ízlésesen díszítettek, nem hivalkodók. Ahhoz, hogy valaki viseletében is hagyományőrző legyen, nem kell feltétlenül klasszikus népviseleti ruhákat hordania.

 A klasszikus népviselet ünnepélyes alkalmakra való, míg mi a hétköznapokba is szeretnék becsempészni nagyanyáink színpompás örökségét – foglalja össze, majd hozzáteszi: a motívumokat saját elképzelése alapján Barcsik Géza festő- és grafikusművész készíti el. Barcsik Géza az ősi, egyértelmű jelek és jelképek nyelvezetével, az ősi hitvilág erővonalainak terében alkot. 

Felmerül a kérdés, hogy mit jelent a Szervető szó. Ismerősen cseng a fülünknek, de nem találjuk meg semmilyen szótárban. Ez valójában egy sokat sejtető fantázianév. 

Ambrus Réka Csörgő Zoltánt idézi, aki egyik tanulmányában rámutat a szer szavunk mibenlétére. Önmagában már nemigen használatos, Erdélyben és a havasokon túl, a csángóknál találkozhatunk vele, ahol a település, illetve a közösség egy-egy részét jelöli. Viszont több szavunk gyökszavát adja, mint például a szeretet, szerelem, szerződés. Összetett szavakban is szerepel, a szerszám, gyógyszer, rendszer szóalakokban például. – 

A szer tehát minden bizonnyal ősi szó, amikor eszünkbe jutott a közösségre, egysége gondoltunk, szintézisben a hagyományokkal. Ennek az összetartó gondolatnak a Kárpát-medencében való elhintését jelenti a Szervető 

– magyarázza a márka megálmodója. 

A Szervető kizárólag a magyarsághoz tartozó szimbólumokat használja. Olyan ősi jelképeket jelenít meg, melyek ennek az előbb említett értékrendszernek tanúságai, aminek kihagyhatatlan eleme a magyar népművészet. 

Az egyik alapkoncepciójuk Ambrus Réka elmondása szerint, hogy a régi szimbólumokat megelevenítik, de új köntösben tálalják, ahogy a ruhák is illeszkednek a jelen kor divatjához. 

Ezzel megőrzik az alapokat, de egyfajta frissességet is adnak a szimbólumoknak. Születtek alkotások a honfoglalás korából, vagy a kalocsai, matyó, buzsáki, hódmezővásárhelyi, palóc, kalotaszegi, sárközi, jászsági és halasi tájegységek hímzésvilágának ihletéséből.

A Szervető termékek viselésével a magyar kultúra is megosztható a világgal. A kollekció darabjai lehetőséget teremtenek arra, hogy beszéljünk a magyar hagyományokról és kultúráról, és másokat is inspiráljunk arra, hogy felfedezzék és értékeljék ezt a gazdag örökséget.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.