Magyar motívumkincs Tokióban + videó

Június 27-én mintegy hatvanfős szakmai közönség előtt nyílt meg a tokiói Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ legújabb kiállítása, és mutatták be több magyar alkotóval együtt Hrivnák Tünde divattervező ruháit is. A Népviselet újragondolva kiállítás koncepciója, hogy olyan magyar kortárs divattervezőket mutasson be, akik a modern ruhák tervezésekor magyar népművészeti motívumokat is felhasználnak. A tárlat apropóján Hrivnák Tündével beszélgettünk.

Lányi Adél
2023. 07. 10. 5:30
Magyar motívumkincs
2023.07.07 Budapest Hrivnák Tünde divattervező Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói divatbemutató során a kalocsai, matyó, sárközi hímzések, a bihariszűr-készítés, a halasi csipke, a kékfestők és a magyar mondavilág is bemutatkozott. – Fontosnak tartottuk, hogy a japán közönségnek megmutassuk az eredeti magyar értékeket, amelyek a mai öltözködési kultúránkhoz illeszkednek. Ez az esemény mérföldkő volt a halasi csipke életében, hiszen pont idén százhúsz éves – hangsúlyozta Hrivnák Tünde, aki arról is beszélt: ebben az évben minél több helyen, országban szeretnék bemutatni az eredeti halasi csipkéket és azok készítését.

Magyar motívumkincs
Japánban felkeltette a dizájnerek érdeklődését a magyar motívumkincs. Fotó: Kurucz Árpád

Ugyanilyen hangsúlyos a kalocsai motívum világának bemutatása is, aminek érdekessége, hogy korai cifra hímzésben – ami jelenleg népviseletben és kézimunkában is alig felelhető – egy ember van, aki erre emlékszik és tudja rajzolni, a nyolcvanéves Pandurné Marcsa néni. – Ez a kollekció arról szól, hogy megmentjük az értékeinket, és átadjuk azokat a jövő generációinak – mutatott rá Hrivnák Tünde. – Lényeges felhívni arra is a figyelmet: most már rajtunk múlik, hogy a kultúránknak bizonyos részei fennmaradnak vagy elmúlnak. Ezeket az eredeti kézi hímzéseket és csipkéket a Halasi Csipke Alapítvány és a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület népművészei és hímző asszonyai készítik.

A rendezvényen japán modellek léptek a kifutóra kalocsai és matyó népviseletbe öltözve, így érzékeltetve a japán közönségnek a modern ruhák és az autentikus népviseletek közti kapcsolatot.

A divattervező kiemelte:

Azonnal tárt karokkal fogadták a kulturális értékeinket, hiszen az ő életüknek is nagyon fontos része a tradíció és a kultúra. A kultúrák és a népművészet, a tradíciók hatnak egymásra, ez egy közös nyelv.

Emellett a bemutató érdekessége még, hogy a tokiói ruhák színvilága és formavilága minimál stílusú, egyszerű, egyenes vonalvezetésű ruhák jellemzik, míg Hrivnák Tünde a kollekciójában a nőiességet hangsúlyozza.

A magyar motívumkincs elevenedik meg Hrivnák Tünde Japánban bemutatott kollekciójában

A divatbemutatót megelőző időszak a tervező életében hosszas tájékozódással telt a japán divat terén, így született meg a kollekció.

A szigetországba érkezett kilenc kortárs divattervező tizenhét ruhájának célja volt az is, hogy új inspirációt adjon a japán piacnak. A megnyitón neves japán divattervezők vettek részt, akik a divatbemutató után egyesével is meg tudták tekinteni a ruhákat. A kiállítás sikerét mutatja, hogy már a rendezvény alatt több közös együttműködés lehetősége felmerült.

A divattervező úgy fogalmazott:

Az ott élő dizájnereknek felkeltette az érdeklődését a magyar motívumkincs és a magyar kultúra. Van, aki szívesen foglalkozna a jövőben különböző mintaelemekkel.

Hrivnák Tünde, a By Me megálmodója és divattervezője kiemelte: – Fontos, hogy a más országban élő magyarok és gyermekeik lássák az eredetit és a minőséget. Hiszem, hogy így kapcsolatot tudnak tartani a hazájukkal, és érzik, hogy van mire büszkének lenni és van miért hazajönni. Ez mára már a By Me missziójává vált.

Mint megtudtuk, az év második felében Hrivnák Tünde újra bemutatja a kollekcióját Tokióban, majd Londonban, Törökországban végezetül pedig az Amerikai Egyesült Államokban a helyi Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központban láthatják az érdeklődők.

A kiállítás Tokió belvárosában november 10-ig tekinthető meg.

Borítókép: Hrivnák Tünde divattervező (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.