Bárki számára elérhetők a magyar kulturális örökség legékesebb kincsei

Tavaly Kecskemétről indult el a Petőfi 200 keretében az a nagyszabású vándorkiállítás, amely a vidéki muzeális intézmények legértékesebb műtárgyait vonultatja fel. A vidék legjelentősebb műtárgyanyagát még soha nem lehetett látni egy helyen.

Magyar Nemzet
Forrás: Kultúra.hu2023. 07. 08. 17:30
A Magyar Géniusz vándorkiállítás Gyulán
A Magyar Géniusz vándorkiállítás Gyulán (Forrás: Youtube képkocka/Gyula Televízió) Fotó: Youtube/Gyula Televízió Forrás: Youtube/Gyula Televízió
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kultúra.hu oldal most egy részletes, képes anyagban mutatja be a legkülönlegesebb műtárgyakat. Az összeállításból megtudjuk, hogy a Magyar Géniusz vándorkiállításon 67 intézmény 154 történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél a látogatóknak a múltról úgy, hogy az adott településre, múzeumra leginkább jellemző műtárgyakat vonultatja fel. A kiállítás térben és időben is nagy távlatokat ölel fel, hiszen legrégebbről származó darabja egy 18 millió éves ipolytarnóci levéllenyomat, míg az utolsó az 1989-es Páneurópai Piknikre készült póló.

 

Avar aranyveretes párta
Avar aranyveretes párta a Magyar Géniusz vándorkiállításon. Forrás: Magyargeniuszprogram.hu

E sokféle, egyedi és közösségi értékeket képviselő tárgyakból áll össze végül az a kép, amely felvillantja a magyar kulturális örökség mozaikjait, s amelynek tekintélyes részét a vidéki múzeumok őrzik. 

A Kultúra.hu oldal ezekből a kincsekből vesz sorra jó néhányat. Megismerkedhetünk többek közt a tatai Kuny Domokos Múzeum lovas katonai bronz díszálarcával, amely a Kr. u. II–III. századból származik. 
A debreceni Déri Múzeum jóvoltából látható az a Kárpát-medencében egyedülálló lelet, amely egy avar kori sírból származik, s amely az első teljesen aranyveretes párta.
A szegedi Móra Ferenc Múzeum különösen értékes lelete a X. századi, honfoglalás kori csengelei hajfonatkorong. A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumnak köszönhető az a hegyközi festett láda, amely a sátoraljaújhelyi asztalosmesterek színvilágába is betekintést ad.
Különleges Petőfi-portréval képviselteti magát a kiskőrösi Petőfi Emlékmúzeum: Aknay János egy 1973-as, Petőfi születésének 150. évfordulójára készített, falemezre festett olaj-, pasztellképével.
 

Aknay János Petőfi portréja
Aknay János Petőfi-portréja a Magyar Géniusz vándorkiállításon. Forrás: Magyargeniuszprogram.hu

Az összeállítást ITT böngészheti végig. 


A Magyar Géniusz vándorkiállítás Kecskeméti bemutatását követően Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely következett. Augusztus végéig Egerben látható, szeptembertől Szekszárdon, 2023 végén pedig Budapesten.

Borítókép: A Magyar Géniusz vándorkiállítás Gyulán (Forrás: YouTube képkocka/Gyula Televízió)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.