Halasi csipke, a türelem himnusza + galéria

A százhúsz éves halasi csipke múltját és jelenét mutatja be a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új időszaki kiállítása, amely három hónapig látogatható. A világhírű iparművészeti termék egyedisége a népies motívumkincsből táplálkozó mintavilágában, illetve az unikális, hatvanféle öltéstípust használó kivitelezési technikában rejlik. A légies finomságú cérnaműveket felvonultató tárlat betekintést enged az akár több ezer órás munkafolyamatba és ismerteti az alkotáskor használt utánozhatatlanul egyedi öltésvariációkat. A megnyitón Hrivnák Tünde BY ME Miracle divatkollekciójának bemutatóját is láthatta a közönség, amely az egyetlen, halasi csipkével díszített ruhakollekció a világon.

2023. 03. 29. 17:30
Halasi csipkével díszített ruhaköltemények
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megnyitón szemtanúi lehettünk a csipke születésének, a halasi csipkevarró asszonyok lépésről lépésre szemléltették a cérna átalakulását. A halasi csipke elkészítése roppant aprólékos, időigényes, százszázalékos kézimunka, amely hófehér és leheletfinom cérnával és a szinte láthatatlan tűvel történik. Készítésének titkát csak a beavatottak, a halasi csipkevarrók ismerik. A fiatalabb csipkevarrók az idősebbektől lesik el, tanulják meg az öltések technikáját. 

A halasi csipke a mezőgazdasági múzeumban
A halasi csipke finomsága egyedülálló, légiesen könnyű. Fotó: Mirkó István

A halasi csipke története

A megnyitó a kiskunhalasi Szilaj Citerazenekar muzsikájával indult, amelynek tagjai többek között kiskunhalasi gyűjtésekből adtak elő népdalokat. V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos nyitotta meg a kiállítást. A megnyitón elhangzott a halasi csipkének, Magyarország első számú varrott csipkéjének a története is. Hazánkban az 1800-as évek végén fogalmazódott meg az egyedi magyar csipke létrehozásának igénye, amely végül 1902-ben két kivételes iparművész, Markovits Mária és Dékáni Árpád együttműködésének köszönhetően öltött testet. Kiskunhalason született meg ez a népművészetben megmerítkező iparművészeti alkotás. A halasi csipke finomsága egyedülálló, légiesen könnyű, de pehelysúlya dacára egy grammja, mint kiemelték, hétszer többet ér az aranynál. 

A halasi csipke hivatalos védjegye 1935 óta a három egymáson keresztbe fektetett hal, amely még a legkisebb csipkében is megtalálható. A csipkék mind a mai napig az évszázados tervek alapján, az eredeti motívumok és öltésminták felhasználásával készülnek. Hazánk első számú varrott csipkéje 2010 óta a magyar szellemi kulturális örökség része, 2014 óta pedig a hungarikumok sorába tartozik. Magyarország kiemelt protokollajándéka, amely divatkiegészítőként, elegáns ruhakreációk díszítőelemeként is megjelenik. 

 

Bemutatták a csipkével díszített ruhakölteményeket

A bemutatón a leheletfinom cérnával, kézi munkával készített csipkével díszített ruhaköltemények Hrivnák Tünde Pro Urbe és Józsa Judit Magyar Viseletért díjas magyar divattervező munkái, amelyek művészien ötvözik az aktuális divattrendeket és az eredeti magyar népi hímzéseket. 

– Ötödik éve dolgozunk együtt a Halasi Csipke Közalapítvánnyal –mondta el lapunknak Hrivnák Tünde. – Szinte a teljes kollekciót bemutattuk a divatbemutatón, amit az évek alatt készítettünk, ez 34 öltözék. Négy ruha a kiállításban látható. A halasi csipkével való kapcsolatom egy csodavilág, így élem meg minden pillanatát, amikor tervezek vele.

 Az volt a közös célunk, hogy a csipkét kivegyük a vitrinből és hordhatóvá tegyük 

– emelte ki, majd hozzátette: – Nagy feladat volt számomra, hogy a csipke, amelyet eddig terítőként használtak, egy látható megjelenítési formában a ruhára kerüljön és harmóniát képezzen az öltözékkel és a viselőjével. Egy stílust is meg kellett hozzá terveznem, hiszen nem volt az öltözködés része. A színvilág kialakítása is fontos volt, a klasszikus színkombinációk illenek hozzá, mint a fekete-fehér, a kék-fehér, amelyek az állandóságot fejezik ki. Alapanyagként a selyem- és a chanelszövet a jellemző, a gombok és egyéb kiegészítők kristályból készülnek. A halasi csipkén sokszor megjelenik a páva, amely évenként megújuló tollazata miatt a halál fölötti győzelem és a föltámadás jelképe. Így az ötödik évben azt üzeni mindnyájunknak, hogy újjá tud születni egy ilyen nagy érték, és van jövője, mert mindig meg tud újulni – foglalta össze Hrivnák Tünde. 

 

 

 

 

Borítókép: A halasi csipkével díszített ruhaköltemények (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.