Láthatók lesznek a Botticellinek tulajdonított esztergomi festmények

Több mint kétmillió eurót fordíthat turisztikai fejlesztésre a Magyar Nemzeti Múzeum, amely az esztergomi vármúzeum és a zselízi Esterházy-kastély felújítására nyert pályázatot. Az Interreg Szlovákia–Magyarország program pályázatán a csaknem kétmillió euróból az Európai Fejlesztési Alap több mint másfél millió euróval támogatja a tervezett projektek megvalósítását.

2024. 05. 06. 13:15
Prudentia -Temperantia - Fortitudo - Iustitia alakja Vitéz János stúdiólójában Esztergomban
Prudentia -Temperantia - Fortitudo - Iustitia alakja Vitéz János stúdiólójában Esztergomban Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdeményezés kiemelt célja az esztergomi vármúzeum fejlesztése, a megromlott állapotú várfal rekonstrukciója szakszerű szigetelés és vízelvezetés megoldásával, valamint a vélhetően Botticelli által festett, Erények című freskókkal díszített Studiolo megnyitása a látogatók előtt. A komplex fejlesztés eredménye lesz a vár 16 helyiségét érintő új, egyórás körtúra kialakítása is a legújabb, 3D-s és virtuális tartalmakat alkalmazó elemekkel. A fejlesztés értéke csaknem egymillió euró lesz.

Restaurálás alatt a Mértékletesség freskó. Forrás:Wikipédia

A projekt másik része a zselízi Esterházy-kastély felújításának folytatása, amelynek köszönhetően a helyiségek már kulturális és oktatási központként funkcionálhatnak. A támogatásból a kastély délkeleti része is megújulhat, amelynek tervezett összköltsége 950 ezer euró. A pályázatból 640 ezer euró fordítható a felújításra, ezért a projektben a partnerek tágabb együttműködés mellett döntöttek, így partnerként a Szent Jakab-templomot üzemeltető katolikus egyház is részt vesz majd a megvalósításban. 

A zselízi Esterházy-kastély. Forrás: Wikipédia


A Magyar Nemzeti Múzeum és Zselíz önkormányzata nem először pályázik közösen. A jelenlegi együttműködést a CoME-in előzte meg, amelyen a kastély a múzeum egy másik tagintézményével, a Balassa Bálint Múzeummal közösen nyert és valósított meg sikeresen turisztikai fejlesztést.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.