Akváriumokban elhelyezett víziszobrokat állítanak ki Budapesten

Az Édentől nem messze címmel Mindák Gergely képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás május 14-én Budapesten, a Karinthy Szalonban. A sokoldalú alkotó másfél hónapig tartó tárlatán az akvarisztika és a szobrászművészet kerül különleges kapcsolatba. Mindák Gergely vizes élőhelyeken felbukkanó természeti formákat készített el betonból, melyek mocsári és vízi növények, illetve erdei mohák környezetében láthatók. A kiállítás azt mutatja meg, ahogy a természet visszafoglalja a területet az embertől.

2024. 05. 09. 18:00
Forrás: Mindák Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindák Gergely grafikushallgatóként kezdett alkotni, majd színházi installációival hívta fel magára a figyelmet, de a legtöbben talán a Sziget Fesztiválon csodálhatták meg műveit, ahol az Art Zone központi installációját tervezte, majd valósította meg többedmagával. A multifunkcionális művész ezúttal egy különleges kiállításra készül, ami május 14-én nyílik Budapesten, a Karinthy Szalonban. Mindák Gergely saját recept alapján készült betonból formált meg vizes élőhelyeken felbukkanó természeti alakzatokat, például ártérben lévő fűzfát, duzzasztózsilipet, uszadékfát vagy hidat. 

Mindák Gergely
Mindák Gergely alkotás közben Forrás: Karinthy Szalon

A szobrok akváriumokba kerülnek, és a Green Aquával együttműködve mocsári és úszónövények, békalencsék, erdei mohák alkotta környezetből magasodnak ki. A formák kialakítása egyedi, az akváriumos berendezéseket pedig Takashi Amano japán természetfotós alkotásai ihlették. 

Ez a kiállítás az ember természettel való együttélését, kapcsolódását és az ebből fakadó kölcsönhatások, változások témáit járja körül

 – fogalmazott Mindák Gergely. –  Alapinspirációja a város határa, egy terület, ami sem az idézőjeles vadonhoz, sem a kiépített mesterséges környezetünkhöz nem tartozik igazán, úgy, hogy mégis mindkettőnek része. Ezek az átmeneti területek jelennek meg a kiállított szobrokban, installációkban. A kiállítás címe, Az Édentől nem messze is egy ilyen átmeneti helyzetre utal. Az Édentől keletre című regényben hangzik el a kifejezés: „timsel”, annyit jelent: „lehetőség”, vagyis választást enged az embernek.

Úgy vélem, hogy épp olyan átmeneti időszakban élünk, amikor még megvan ez a lehetőségünk egy komoly választásra.

A szobrok ennek a választásunknak a két lehetséges kimenetelére utalnak: az egyik esetben amíg ez lehetséges, terjeszkedünk a környezet rovására, majd az e terjeszkedés következtében kialakuló ellenhatások ereje alatt nagy valószínűséggel megroppanva visszasimulunk a természetbe, ahonnan származunk. A másik lehetőségünk, hogy az együttműködést választjuk, és a természetet (amelynek így is már szinte minden zuga magán viseli valamilyen formában az emberi tevékenységek nyomát) „beengedjük a városainkba”, megtanulunk kölcsön- és nem ellenhatásban létezni vele. Ebben az esetben akár egy kertben, ha nem is az Édenben, de attól talán nem túl messze folytatódik az emberiség története. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.