Medvegyev megfenyegette a Yandexet, hogy külföldi ügynöknek minősítik a vezetőit

Aliszát, az orosz Yandex cég mesterséges intelligencia (MI) segédjét faggatta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, és nem volt elégedett a kapott válaszokkal. Külföldi ügynöknek nyilváníthatják a cég vezetőit a mesterséges intelligencia válaszai miatt?

2024. 05. 20. 11:08
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik pool/Jekatyerina Stukina)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnököt aggasztja, hogy Alisza, a Yandex okosasszisztense „hazafiatlan” válaszokat ad. Míg a legtöbb kérdésre helyesen válaszol, ha bármilyen, az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos kérdést tett fel neki a volt elnök, kitérő válaszokat kapott.

Akár az orosz vagyon lefoglalására vonatkozó törvényről, akár Sztyepan Bandera, Nyugat-Ukrajna második világháborús jobboldali vezetőjének Ukrajnában található emlékműveiről faggatta, Alisza azzal tért ki a válasz elől, hogy „még csak tanul”. Más, hasonló témájú kérdésekre ellenben gond nélkül válaszolt.

Medvegyev szerint az a legviccesebb, hogy még a Kijev és Belgorod (az ukrán határ közelében található orosz város) távolságát sem volt hajlandó megmondani Alisza.

Egyrészt ez nagyban aláássa a Yandex és termékeinek hitelességét. Másrészt pedig alapot ad arra, hogy ne csak a Yandex szolgáltatásait ismerjék el nagyon hiányosnak, hanem még a jelenlegi vezetőiket is (Isten ments!)… külföldi ügynököknek

− vonta le a következtetést Dmitrij Medvegyev.

A Yandex az egyik legnagyobb orosz internetes cég, de van futár- és taxiszolgáltatása is, és kutatás-fejlesztésben is jelentősek. Aliszát korábban még Vlagyimir Putyinnak is bemutatták, azonban a cég az ukrajnai invázió után annak ellenére Szerbiába helyezte át egyes részlegeit, hogy 

bevételei oroszlánrészét továbbra is az orosz piacról szerzi.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Jekatyerina Stukina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.