A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

A Metallica uszított ellenük, most Budapesten lépnek fel

Nem tudok objektív ajánlót írni. A mai napig a yahoo-s e-mail-címem magában foglalja a nevüket, nagyjából negyedszázada. Megvan a Winger minden lemeze, ilyen-olyan formában láttam őket háromszor. Az amerikai rockzenén való nevelkedésem meghatározó bandája ők, és büszke vagyok rá, illetve menőség, hogy nem egy világsztár státusú, minden háziasszony által ismert zenekarról beszélünk.

2024. 05. 21. 11:00
A Winger Budapesten lép fel.
A Winger Budapesten lép fel. Forrás: Livesounds
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú hír, de Kip Winger csapata, a Winger befejezi. Nem vészesen öregek, de valahol megértem. Alice Cooper zenekarából nőtte ki magát Kip Winger basszusgitáros és Paul Taylor gitáros/billentyűs, hozzájuk csatlakozott a pittsburghi gitárzseni, Reb Beach, valamint a jazzrock Dixie Dregs-ből ismert dobos, Rod Morgenstein. 

A Winger első lemeze 1988-ban jelent meg.
A Winger első lemeze 1988-ban jelent meg. Fotó: Revierfoto/face to face

1988-as első nagylemezük hatalmasat durrant, de ez teljesen logikus volt a korabeli, úgynevezett hajbandák esetében, ugyanis a műfaj tündökölt, köszönhetően az MTV rockszimpátiájának.

Azzal a lemezzel még a Magyarországra is eljutottak a Scorpions vendégeként, és lenyűgözték a germán istenek miatt kilátogató magyar metálosokat. Arról a lemezről a Headed for a Heartbreak és a Seventeen futott be, utóbbit a mai PC-világ nem is engedné lemezre tenni, metoo-t szirénázva.

Kis idővel később 1990-ben, totális hajkorszakos eszmélésem kellős közepén, amikor olyan bandák hódítottak az MTV-n, mint az Aerosmith, a Bon Jovi, a Poison, a Mötley Crüe vagy a Guns N’ Roses, megjelent második nagylemezük, az In the Heart of the Young. Ennek egyik klipjét, a Can’t Get Enuffot megláttam a Headbangers’ Ballban, és eldőlt minden. Abban az időben gimnazistaként minden rockrajongó társammal éjszakába nyúlóan fennmaradtunk vasárnap esténként, hogy a kétórás rock/metal-mannát elfogyasszuk, és csőre töltött VHS-kazettákra vegyük hőseink klipjeit.

Abban, majd az azt követő évben jött a másik két klip, a Miles Away és az Easy Come Easy Go, de ekkor már bizonyossá vált számomra, hogy minden idők legkedvencebb nagylemezével van dolgom. 

A grunge persze elsöpörte a hajbandák korát, minek megfelelően a ’93-as Winger-lemez, a Pull egy szigorú, komor, de zeneileg mégis kifogástalan album lett.

Tulajdonképpen alig sikerült a többieknek átmenteni a minőséget az új világba, de a Wingernek ez is ment.

Hogy aztán később miért eredt szélnek a zenekar, annak kismértékben a Metallica és a Beavis and Butthead-sorozat is a felelőse. James Hetfieldék az egyik klipjükben egy dartstáblára tűzött Winger-fotóra céloztak a nyilakkal, míg az ikonikus rajzfilmsorozat két gonosz főhőse egy Winger-pólós kissrácot vertek meg az egyik epizódban. Tűnhet ma ez gyerekesnek, de akkoriban bizony hozzájárultak ahhoz, hogy a Winger cikinek legyen bemutatva, azzal pedig rajongókat veszítsen. 

Kip Winger el is árulta nemrég egy interjúban, hogy fájt nekik a történés, de ma már nem neheztel.

 
Mindenki ment a maga útjára, Kip komolyzenei szerzőnek kupálta ki magát, és szólólemezeket készített, Reb pedig beszállt a Whitesnake-be. Tavaly jöttek ki Seven című nagylemezükkel, de egészen biztos, hogy egy best of bulival készülnek a lelkes magyar közönségnek, akik szép számmal fognak megjelenni a koncerten az előzetes hírek alapján.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.