Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Életműdíjat kap A gyűrűk ura Oscar-díjas zeneszerzője

Zenéit az is ismeri, aki a nevét nem, hiszen a legjobb hollywoodi filmekben hallhatjuk szerzeményeit. A 20. Zürichi Filmfesztiválon életműdíjjal ismerik el Howard Shore-t.

Forrás: MTI2024. 06. 11. 17:00
Howard Shore.
Howard Shore, A Gyűrűk Ura és A Hobbit-filmek zeneszerzője. Fotó: AFP/NurPhoto/ Xavier Collin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyűrűk ura- és A hobbit-trilógia 77 éves zeneszerzője október 5-én, a fesztivál Cinema in Concert című rendezvényén veheti majd át a díjat. Christian Jungen, a fesztivál művészeti igazgatója a legnagyobb kortárs filmzeneszerzők közé sorolta az alkotót. Méltatásában kiemelte, hogy Howard Shore zenéje mindig a film történetét szolgálja. Hozzáfűzte: a zeneszerzőt sokoldalúsága is jellemzi, és bármilyen műfajú filmet képes zenéjével még élvezetesebbé tenni. 

Howard Shore
Howard Shore Fotó: AFP/DPA

„Művészetének intenzív és felejthetetlen filmes élményeket köszönhetünk” – idézte az igazgatót hétfőn a Deadline.com hollywoodi hírportál. 

Szerzeményei közül a legismertebbek közé tartozik A gyűrűk ura-és A hobbit-trilógia zenéjén kívül A tégla, A leleményes Hugo, A légy, az Aviátor, A bárányok hallgatnak, a Philadelphia és a New York bandái című produkciók muzsikája. De Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének zenéjén is dolgozott.

Shore a svájci filmmustra alatt megszervezett 12. Nemzetközi Filmzenei Verseny (IFMC) zsűrielnöki feladatát is elvállalta. A zürichi filmfesztivált október 3. és 13. között rendezik meg.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.